Проекто-бюджетът за 2017 е внесен в Столичния общински съвет

Според проекта, бюджетът е в размер на 1,265 млрд. лв., от които капиталовата програма е на стойност 401,3 млн. лв

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова внесе проекта за бюджет за 2017 г на София в Столичния общински съвет. Според проекта, бюджетът е в размер на 1,265 млрд. лв., от които капиталовата програма е на стойност 401,3 млн. лв. Очакваните приходи на Столична община са в размер на 620,5 млн. лв., или с 26 млн. лв. повече от приходите през изминалата 2016 г.
Положителните очаквания се основават на добрата събираемост на местните данъци и такси. От 5 януари т.г. вече е открита кампанията за данък моторни превозни средства и собствениците на автомобили могат да го платят с 5% отстъпка до края на април.
Заради положителните тенденции на пазара на недвижими имоти, през настоящата 2017 г. се очаква приходите от данъка за възмездно придобиване на имоти да са с 14,3 млн. лв. повече от м.г., или да достигнат 99 млн. лв. От данък сгради се очаква да постъпят 102,5 млн. лв. , а от нововъведения патентен данък за таксиметрова дейност на територията на София в столичната хазна трябва да влязат 5 млн. лв.
Капиталовата програма на Столична община е на обща стойност 401, 4 млн. лв. От тези средства 275,4 млн. лв. са по европейски програми, което е значително увеличение спрямо стойностите от м.г., когато еврофинансирането беше за 195 млн. лв. От заеми са предвидени 13,7 млн. лв.

104,4 млн. лв. са приходите на общината, които ще бъдат използвани за инвестиции, а държавната субсидия е в размер на 7,9 млн. лв.
От приоритетните обекти, по които ще се работи през тази година, най -големият е изграждането на третия метродиаметър на метрото. За него са предвидени 223 млн. лв. еврофинансиране и 20 млн. лв. - от бюджета на СО.
Друг важен транспортен участък, за който са предвидени значителни средства от капиталовата програма е бул. "Дондуков", където ще бъдат рехабилитирани пътното трасе, трамвайният релсов път и тротоарите. 9,8 млн. лв. са предвидени за този обект.
За ремонт на бул. "Шипченски проход" са предвидени 2 млн. лв., толкова ще струва и разширението на бул. "Тодор Каблешков" от бул. "Бъкстон до бул. "Цар Борис III".
Предстои провеждане на процедурите за рехабилитацията на трамвайните трасета по "Цар Борис III", по ул. "Каменоделска" и др. Очаква се да бъде пуснат търгът за 15 нови нископодови трамвая, които ще бъдат доставени с европейско финансиране.
2 млн. лв. са предвидени и за доизграждане на Системата за управление на трафика.
Немалки са инвестициите, планирани за 2017 г. и в други направления. Сред важните проекти са мерките за енергийна ефективност в 26 училища и детски градини на територията на София. Този проект ще се развива с европейско финансиране, като очакванията са т.г. да бъдат усвоени 15 млн. лв.

Тръжните процедури трябва да бъдат обявени скоро, за да може реконструкцията на сградите да се извърши през лятната ваканция.
Средствата за озеленяване в София се увеличават с 3 млн. лв., извън текущата поддръжка. Основните обекти в инвестиционната програма по това направление са три: парковото пространство на НДК, за което са предвидени 5 млн. лв. , Западен парк - 1 млн. лв., и парк Въртопо в Младост, където първият етап е на стойност 400 000 лв.
Друг обект в столицата е Западната порта, за който през т.г. са предвидени 100 000 лв. Специалистите работят вече няколко години по разкриването и презентирането на това археологическо наследство, което се превръща във важна туристическа забележителност .
Капиталовата програма на София е изключително детайлна и проектите, по които ще се работи през тази година са подробно описани в нея.