ГЕРБ внасят свой проект за мажоритарна изборна система

Председателят на правна комисия обеща, че от ГЕРБ ще предложат и принципно по-добър модел за гласуването в чужбина

ГЕРБ внасят нов законопроект за прилагане на мажоритарната система в четвъртък. Това обяви председателят на правната комисия Данаил Кирилов по време на брифинг в централата на партията.

Законопроектът предвижда мажоритарно гласуване с абсолютно мнозинство в два тура. Настоящият законопроект, внесен от Мая Манолова, не решавал по надежден начин въпроса за изборите в чужбина.

Председателят на правна комисия обеща, че от ГЕРБ ще предложат и принципно по-добър модел за гласуването в чужбина.

Кирилов заяви, че работата по въпросния законопроект за промени в изборното законодателство продължава вече месец и половина. "Ние сме готови и планираме в четвъртък той да бъде внесе в деловодството на Народното събрание", заяви Кирилов. По думите му необходимото време за разглеждане на промените са три-четири седмици.

Според него, ако ГЕРБ получат подкрепата на останалите партии, биха могли да се справят и в сегашния времеви хоризонт на това Народно събрание. По думите му това означава денонощна работа. "Ако имаме три-четири дни повече време това означава , че ще имаме малко повече време да обсъдим детайлите", коментира Кирилов по отношение исканото удължаване живота на това Народно събрание от председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, отправено към новоизбрания президент Румен Радев.

"Наш ангажимент е да поемем тази работа и да опитаме да се справим до разпускане на това Народно събрание", заяви още депутатът от ГЕРБ.

При всички положения заради промяната на изборното законодателство непосредствено преди изборите ще бъде нотифицирана Венецианската комисия. Кирилов заяви и че макар кратките срокове Венецианската комисия ще вземе становище по направените промени.

На въпрос, свързан с желанието на ГЕРБ за въвеждане на пълна мажоритарна система, след като президентът Румен Радев вече е заявил, че е по-скоро за въвеждането на смесена избирателна система, Александър Ненков коментира, че ако г-н Радев казва, че тези 2,5 млн. души са се заблудили по същия начин и те могат да кажат, че тези хора , които са гласували за него, са се заблудили.

Кирилов от своя страна допълни, че Радев би трябвало да уважава ролята на суверена си за въвеждането на мажоритарна система, а ако иска да я неглижира - да каже: "Аз неглижирам тази воля."

Относно евентуалното номиниране на проф. Огнян Герджиков за служебен премиер от страна на президента Радев, Кирилов заяви, че той е прекрасен специалист в търговското право. "Като негов колега го уважавам като специалист", каза още той.