Старозагорската опера представя през януари

На 17 януари, от 19.00 часа е балета за малки и големи „Лешникотрошачка“

Държавна опера-Стара Загора стартира Новата 2017 година с разнообразен афиш от оперни, оперетни и балетни представления. След бляскавия финал на 2016 година с празничния новогодишен концерт-спектакъл  „Виенски бал по парижки“ и щастливата равносметка за една успешна творческа година, ръководството на театъра обещава още по-динамична и впечатляваща програма през новата 2017 година.

На 17 януари, от 19.00 часа почитателите на танца ще могат да се насладят за последен път през този сезон на любимия балет за малки и големи „Лешникотрошачка“ по музика на П. И. Чайковски в изпълнение на международната балетна трупа на Старозагорската опера. Кремена Костова ще дебютира в ролята на Маша, а Станко Танев ще бъде в ролята на Принца / Лешникотрошачката. Сред приказните герои се открояват още Ивайло Янев като Дроселмайер, Ивелин Христакиев в ролята на Франц, Биляна Чолакова /майка и Снежната кралица/, Петя Вънева, Юлияна Василева, Йоана Влагули, Мария Лака, Цветелина Тенева, Александър Желев, Анелия Димитрова, Клоуи Александър, Ивелина Димитрова, Златомир Колев, Драгомир Христов, Никола Ненчев, Радост Младенова, Лора Монева, Пенка Димитрова, Огнян Иванов и др.Спектакълът е възстановка и адаптация на Алида Бонева. Сценична адаптация и костюми Теодора Джамбазова. Участват още деца от Детско юношеската студия за опера и балет „Маргаритки“ с ръководител Радост Младенова-Арабаджиева.

 

Лешникотрошачката - видео

 

На следващата вечер – 18 януари от 19.00 часа предстои първа среща за новата година с жизнерадостната музика наОфенбах в неговата оперета „Парижки живот“, чиято премиера се състоя в края на октомври 2016 година на сцената на Старозагорската опера. Спектакълът гостува с голям успех в редица градове на България. Режисьор на постановката е Румен Нейков, диригент Димитър Косев, хореография Алида Бонева, художник на декора Иван Токаджиев, автор на костюмите е Антония Попова. Участват Милко Михайлов, Иван Кабамитов, Мария Ганчева, Елена Петрова, Евгений Арабаджиев, Нели Нечева, Любомир Петков, Емилия Джурова, Мария Колева, Лили Ходжева, Кремена Райчева, Богомил Русенов, Евгений Сурмиевич, Нина Димитрова, Христо Иванов, Никола Марулев, Игнат Желев, Иван Колев, Маргарита Йовчева, Илиян Филипов, Петър Янкулов, ТенкоДжелепов, Илко Каменов, оркестър, хор и балет на Държавна опера-Стара Загора.

 

Парижки живот - видео

 

На 21 януари от 19.00 часа залата на Държавна опера-Стара Загора ще събере почитателите на операта и на танца, за да представи в една вечер своите най-нови продукции -операта „Селска чест“ от ПиетроМаскани и балета „Делвата“ по музика на АлфредоКазела. Премиерните спектакли дадоха стремителен старт на 47-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство и оставиха незабравимо впечатление сред присъстващите. Великолепието на сценичната визия и на костюмите е дело на именития италиански художник Салваторе Русо. На 21 януари операта „Селска чест“ ще дирижира главният диригент на Старозагорската опера Ивайло Кринчев. За първи път в ролята на Сантуца публиката ще види Гергана Русекова, в ролята на Туриду гостува Петър Костов, Алфио ще бъде Александър Крунев, Лола – Михала Берова, а в ролята на мама Лучия – Евдокия Здравкова-Хорозова. Участват хор, оркестър на Държавна опера-Стара Загора. Диригент на хора Младен Станев.

В спектакъла на балета „Делвата“ по хореография на легендарния ФлавиоБенатиза първи път в ролите на Нела и на нейния годеник ще дебютират Анелия Димитрова и Станко Танев. Колоритният образ на Дзи Дима ще бъде пресъздаден от Петя Вънева, в ролята на Дон Лолоще се представи Александър Желев. Участват още оркестър, солисти и кордебалет на Държавна опера-Стара Загора. Балета „Делвата“ ще дирижира италианецът МауроФабри, който активно участва като диригент-корепетитор в подготовката на двете представления.

 

„Селска чест“ и „Делвата“ - видео

Делвата - видео

 

Премиерата

На 27 януари от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера ще бъде представена първата премиера за 2017 година. В годината на ГаетаноДоницети /1797-1848/, когато световната музикална общественост отбелязва 220 години от рождението на гениалния италиански композитор, Старозагорската опера избира да добави още един белкантовшедьовър в своя репертоарен афиш – комичната опера „Дон Паскуале“. Спектакъла ще дирижира Димитър Косев, режисьор на постановката е Стефан Донев,сценография и костюми Ася Стоименова. Участват солистите Пламен Кумпиков, Евгений Арабаджиев, Стефан Димитров-гост, Ивайло Йовчев, Николай Моцов, Георги Султанов-гост, Иван Кабамитов, ОванесКаспарян-гост, Десислава Стефанова, Яница Нешева, Жана Костова, Христофор Недков, Игнат Желев, оркестър и хор на Държавна опера-Стара Загора.

В последния ден на месец януари – 31, ще бъде представен спектакъла на операта „Травиата“ от Джузепе Верди. В стилната „синя“постановка на Държавна опера-Стара Загора на обичаното и популярно вердиево заглавие, зрителите ще могат отново да аплодират младата певица от Косово Беса Лугичи, която след своя триумф в ролята на Лучия ди Ламермур, направи запомнящ се дебют в ролята на Виолета Валери на сцената на Старозагорската опера в края на месец септември. Този път в ролята на Алфред Жермон ще ѝ партнира тенорът Николай Моцов. В ролята на Жорж Жермон – утвърденият баритон Александър Крунев. На диригентския пулт ще застане Ивайло Кринчев. Участват още Емилия Джурова, Михаела Берова, Александър Марулев, Евгений Арабаджиев, Петър Кунев, Костадин Якшев, хор, оркестър и балет на Държавна опера-Стара Загора. Диригент на хора Младен Станев.

 

Травиата - видео

Беса Лугичи и МихайлоМалафи„Травиата“ – трето действие /запис от 30 септември 2016/

 

Очаквайте през месец февруари:

Празнувайте Деня на влюбените 14 февруари с премиерата на мюзикъла на Георги Костов „Казанова“

Рождената дата на българския балет – 28 февруари, ще бъде отбелязана с премиерата на танцовите едноактни балети „Ромео и Жулиета“ по музика на П. И. Чайковски  и „Полет към светлината“ по музика на Чайковски, Гершуин, Масне, Пиацола, Росини. Хореографията е на Силвия Томова, художник на декора и костюмите Салваторе Русо.

 

Билети могат да бъдат закупени от Касите на Държавна опера-Стара Загора и ОНЛАЙН през сайта на Операта: http://www.operasz.bg/online/