Предават на германски съд добричлия, обвинен в изнасилване и трафик на хора

Задържан е на 26 декември 2016 година на ГКПП - Дуранкулак

Иван А. от Добрич ще бъде предаден на германските съдебни власти, след като Добричкият окръжен съд допусна изпълнението на Европейска заповед за арест, издадена срещу него от прокуратурата в град Франкентал. Във Федералната република 34-годишният мъж е обвинен за изнасилване, противозаконно лишаване от свобода и трафик на хора, за което може да бъде наказан с лишаване от свобода за срок до 15 години.

           В европейската заповед за арест се посочва, че на 21 януари 2012 година добричлията два пъти е изнасилил жена в германския град Лудвигсхафен. В същия ден с намерение на принуди пострадалата да проституира обвиняемият направил опит да я транспортира до град Манхайм. Потърпевшата обаче успяла да помоли минувачи на улицата за помощ, което накарало добричлията да избяга. Той е обявен за международно издирване на 24 февруари 2012 година, въз основа на издадената от германските власти Европейска заповед за арест.

Задържан е на 26 декември 2016 година на ГКПП - Дуранкулак, а от 29 декември е с мярка за неотклонение „задържане под стража”, наложена му от Добричкия окръжен съд.

          В днешното съдебно заседание Иван А. декларира, че е съгласен да бъде незабавно предаден на германските съдебни власти, както и че не се отказва от принципа на особеността в Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест. Това означава, че германските власти могат да го преследват само за престъплението, посочено в Европейската заповед за арест, но не и за друго деяние.

          Прокуратурата на Германия е предоставила уверение, с което се гарантира, че след приключване на наказателното производство срещу българския гражданин, той ще бъде върнат в България за изтърпяване на наказанието си, ако такова му бъде наложено.

 Постановеното от Добричкия окръжен съд решение е окончателно и не подлежи на обжалване.