Кога ще бъде разрешен проблемът с мръсния пловдивски въздух?

Мисия Пловдив

11-01-2017, 10:19

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бием Китай по мръсен въздух

Темата за мръсния въздух на Пловдив се „търкаля“ от години

Адв. Михаил Екимджиев, който е защитник по делото за мръсния въздух на Пловдив, ще сезира главния прокурор Сотир Цацаров за преместването на станцията за измерване на фини прахови частици от кръстовището на „Баня Старинна“ в ЖР „Тракия“. Това заяви  самият той, предаде Дарик. В какви срокове местната власт и институциите ще предприемат действия за намаляване на вредните емисии, зависи не само от самите тях, но и от активността и натискът, които обществото и европейските директиви и съдилища ще им окажат, коментира още юристът.

Темата за мръсния въздух на Пловдив се „търкаля“ от години. И разбира се, че е важно „как“ този проблем може да се разреши, но все по-актуален става въпросът „кога“. Защото, особено през зимата, резултатите от измерванията на фините прахови частици стават критични. От регионалната екоинспекция всяка година призовават гражданите да ползват обществен транспорт, споделени пътувания с автомобили, както и друг тип отопление (газ, ТЕЦ или дори ток). Ако се отопляват на твърдо гориво, да ползват задължително енергоефективни котли и печки, висококалорични въглища с ниско съдържание на сяра и суха, а не влажна дървесина. Това е чудесно, но чрез съвети и препоръки проблемът с мръсния въздух няма да се разреши. Община Пловдив от няколко години работи по разрешаването му, но всичко се случва много бавно – проектните програми, по които може да се кандидатства, няма да бъдат отворени скоро.

Краят на 2017 г. нито е много близо, нито много далеч, но има обстоятелства, които могат да попречат, едно от които е, че проектът може да не бъде одобрен.

А един от най-сериозните проблеми е липсата на екотранспорт. Тролейбусната мрежа е компрометирана, изграждането на нова и закупуването на тролейбуси засега е непосилна задача за общината, а и за повечето фирми. Инвестицията изглежда неизгодна. От общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“ виждат решаване на проблема чрез постепенна замяна на старите автобуси с екоавтобуси, но засега никоя от фирмите, обслужващи градския транспорт, не е направила подобна покупка.

Според адв. Михаил Екимджиев няма цялостна общинска политика по разрешаването на казуса с мръсния пловдивски въздух. 

Може би един ден проблемът със завишените нива на фини прахови частици ще се разреши. Общината и държавата знаят „как“, но засега не могат категорично да отговорят на въпроса „кога“ ще се случи това. И казусът за пореден път се прехвърля в необозримото бъдеще. А от нас – гражданите и обществените организации, остава активно да настояваме за промяна и да си търсим правата, които българското и европейското законодателство са ни предоставили.