Фандъкова: Няма да платим на фирмите за почистването снощи

Снегопочистващите фирми в София няма да получат средства за работата им във вторник вечерта, тъй като основните улици и булеварди бяха непочистени

Снегопочистващите фирми в София няма да получат средства за работата им във вторник вечерта, тъй като основните улици и булеварди бяха непочистени. Това стана ясно от думите на столичния кмет Йорданка Фандъкова след заседанието на Министерския съвет. "Обстановката снощи беше изключително усложнена, имаше и тежък трафик, но със сигурност ще има санкции за фирмите не само за чистенето на Цариградско шосе.

Вероятно една обработка няма да им бъде платена, тъй като почти навсякъде имаше проблеми", обясни Фандъкова. По данни на шефката на Столичния инспекторат Веска Георгиева една обработка на града със смеси срещу заледяване струва между 600 хил. и 720 хил. лева на общината. Почистването на "Цариградско шосе" пък струва 17 000 лева. Георгиева обясни, че повечето фирми не са спазили изискванията при температури под -8 градуса. Да използват специални смеси и затова не са се справили със ситуацията.

Проблеми е имало и в районите "Слатина", "Изгрев", "Средец", "Възраждане" и "Оборище". Ще предложим на кмета нито една от обработките на улици без нужните смеси при температура под -10 градуса да не бъде платена на фирмите, обясни пред "24 часа".