Правителството отпусна 22,8 млн. лв. авансово за АМ „Хемус“

Мисия

11-01-2017, 13:06

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

250 км е неизградената част от магистралата с обща дължина 420 км

Правителството осигури допълнителни разходи по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството в размер на 22 880 400 лв. за авансово финансиране на доизграждането на автомагистрала „Хемус“.

Завършването на „Хемус“ един от основните приоритети в програмата на правителството като ключов проект за развитието на Северна България. Автомагистралата е предвидена да свързва столицата с пристанище Варна, което е с определящо място в Черноморската икономическа зона. Трасето на аутобана е част от Европейската пътна мрежа от връзката с коридор IV на запад до коридор IX в близост до Велико Търново. Очакваната дължина на магистралата е около 420 км, като неизградената част от нея е с дължина около 250 км. Според Стратегията за развитие на пътната инфраструктура в България 2016-2022 г., доизграждането на АМ „Хемус“ ще изиграе изключително важна роля при изпълнението на Национална програма за развитие на България 2020.

Проектът ще допринесе за ефективната модернизация и развитие на транспортната инфраструктура и особено развитието на пристанище Варна. С цел интегрирането на българската транспортна система в европейската, фокусът е върху изграждането, модернизацията и развитието на пътна и логистична инфраструктура, които са част от европейските транспортни коридори.

Доизграждането на „Хемус“ е от изключителна значимост за икономическото и социалното развитие, тъй като ще стимулира заетостта и създаването на икономически растеж чрез осигуряване на ефективен достъп и подобрени връзки в рамките на България и през нейните граници. То ще позволи подобряване на социално и териториално сближаване, повишаване на безопасността на участниците в движението, намаляване на времето за пътуване при трансгранични и междуградски пътувания.