Практически препоръки за безопасно пътуване при зимни условия

Новините

11-01-2017, 14:27

Снимка:

АПИ

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Русенските спасители и пожарникари помогнаха в снежното бедствие

Носете в багажника вериги за сняг. Заредете с повече гориво, тъй като може да се наложи дълго и бавно пътуване в колона

 

1. Изберете подходящо време за придвижване на дълги разстояния. По този начин ще избегнете върховото натоварване на пътищата. По-добре е да пътувате през светлата част от денонощието. Преди да планирате пътуванията, се осведомете непременно за прогнозата за времето, пътната обстановка и очакваните усложнения.

 

2. Отложете пътуване и гостуване, ако условията за движение са усложнени, ако нямате достатъчен опит при шофиране при зимни условия и ако автомобилът Ви не е подготвен и напълно оборудван. Не се поддавайте на настояванията на вашите близки и приятели да потеглите, за да не изпуснете гостуването и трапезата.

 

3. Преди да потеглите, прегледайте основно изправността на спирачната система, светлините, чистачките, устройствата за измиване на предното стъкло, отоплението на купето, подгряващото устройство на задното стъкло. Заредете резервоара на устройството за измиване на предното стъкло с незамръзваща течност. Осигурете си резервни крушки за евентуална подмяна. Не потегляйте с летни или износени гуми. Носете в багажника вериги за сняг. Заредете с повече гориво, тъй като може да се наложи дълго и бавно пътуване в колона.

 

4. Зад волана по дългия маршрут трябва да е възможно най-опитният водач от семейството (компанията). Не си определяйте и не договаряйте предварително точен час на пристигане, защото евентуалното закъснение ще ви притесни и ще ви подтикне към рисково управление с превишена скорост и неправилни изпреварвания.

 

5. При шофиране по пътища със заснежена и заледена настилка управлявайте плавно, без рязко форсиране и отнемане на газта, намалявайте скоростта с помощта на двигателя при включена предавка, почти без да използвате спирачките. рязкото използване на спирачките е крайно опасно и може да доведе до загубване на контрол и плъзгане на автомобила.

 

6. При движение в колона не правете излишни опити за изпреварване, те няма да Ви осигурят съществено придвижване напред. Далеч по-безопасно е да поддържате скоростта на колоната, движейки се на подходяща по-голяма дистанция. При движение по-дълго време зад бавни товарни автомобили и интензивно насрещно движение не губете търпение и не изпреварвайте рисково.

 

7. В населено място и близо до него бъдете предпазливи, тъй като се движат пешеходци в тъмни дрехи, несигнализирани велосипеди, каруци и други превозни средства. При забелязване на пешеходец в нетрезво състояние на платното в риск да бъде блъснат от автомобил, спрете и го изведете извън платното. Сигнализирайте на полицията на телефон 112 за взимане на допълнителни мерки.

 

8. Поставяйте непременно предпазните колани преди всяко пътуване и настоявайте всички Ваши спътници в автомобила да сторят това. Ако превозвате деца, законът Ви задължава да използвате обезопасителни системи (столчета, седалки). Не забравяйте, че преобладаваща част от загиналите и ранени при катастрофи деца и юноши са децата-пътници в автомобилите.