Парламентарната криза в Полша се изостри до крайност

Сега опозицията се опитва да отложи подновяването на работата на парламента

Полският парламент успя да се събере за кратко снощи след коледната ваканция въпреки блокадата на пленарната парламентарна зала от страна на опозицията, но заседанието беше отложено за днес, съобщават световните осведомителни агенции.

Опозиционната центристка партия "Гражданска платформа" окупира пленарната зала на 17 декември, протестирайки срещу плановете на управляващата консервативна партия "Право и справедливост" да ограничи достъпа на журналистите до парламентарната сграда.

Конфликтът се задълбочи още повече, когато правителството прокара на първо четене проектобюджета, като събра своите депутати в друга зала.

Сега опозицията се опитва да отложи подновяването на работата на парламента, продължавайки окупацията на пленарната зала вече близо месец, с искане управляващото консервативно мнозинство да прегласува бюджета. Според депутатите на "Гражданска платформа" той е приет незаконно при съмнителен кворум.

Вчера обаче управляващото мнозинство нанесе своя удар, като гласува бюджета и в Сената (горната камара), а по-късно успя да свика и заседание на Сейма.

Опозиционните депутати заклеймиха гласуването в Сената, а снощи пред сградата на парламента се събраха стотици противници на правителството, изразявайки възмущението си от антидемократичните, според тях, ходове на управляващите.

Лидерът на управляващата партия Ярослав Качински - най-силната фигура на сегашната власт, обаче заяви снощи, че депутатите, окупиращи парламента, са тези, които нарушават демократичните норми.

 Той обяви, че въпросът с бюджета е приключен. Той дори се закани, че оставащите в пленарната зала депутати може да бъдат отстранени със сила.

Председателят на Сейма Марек Кучински обаче отложи конфронтацията, като формално откри за кратко първото пленарно заседание за годината, след което веднага го отложи за тази сутрин. Проведените кризисни преговори между управляващите и опозицията не успяха да доведат до компромис. Депутатите от Гражданска платформа обсъждат нова форма на протест, преди Сеймът да се събере отново тази сутрин.