Добруджанецът изхвърля 490 кг. боклук годишно

В областта през 2015 г. общо образуваните битови отпадъци са 89 хил. т.

Битови отпадъци са отпадъците, които се получават в резултат на жизнената дейност на хората по домовете, в административни, социални и обществени сгради. Към тях се приравняват и отпадъците от търговски обекти и съпътстващи производството занаятчийски дейности, обекти за отдих и забавления, когато нямат характер на опасни отпадъци,и в същото време тяхното количество или състав не пречи на третирането им съвместно с битовите, съобщават от ТСБ – Североизток, отдел:Статистически изследвания - Добрич.

За 2015 г. битовите отпадъци са изчислени на базата на данни както от редовното годишно статистическо наблюдение за битовите отпадъци, така и от Националната информационна система за отпадъците на Изпълнителната агенция по околна среда.

В страната през 2015 г. общо образуваните битови отпадъци са оценени на                   3 011 хил. тона. През същата година са действали 134 депа за битови отпадъци и са депонирани общо 1 856 хил. т. битови отпадъци, а събраните строителни отпадъци на депата за битови отпадъци възлизат на 466 хил. тона.

На територията на област Добрич през 2015 година функционират 5 депа. През  2015 г. депонираните битови отпадъци за областта възлизат на 67 хил. т., а заетата площ от депата е 332 дка. В областта през 2015 г. общо образуваните битови отпадъци са 89 хил. т., при общо количество за страната 3 011 хил.тона. Предадените директно за рециклиране битови отпадъци за 2015 г. са 3 хил. тона. Предадените в съоръжения за вторично третиране битови отпадъци възлизат на 19 хил. тона. Това отрежда за 2015 г. на област Добрич 19-то място, като на първо място с най-малко общо образувани битови отпадъци е област Видин, а с най-много - столицата. Спрямо предходната 2014 г. количеството на общо образуваните битови отпадъци в областта намалява с около 13 хил. т., т.е. с 12.7%. Количеството на събраните битови отпадъци се оценява чрез преки измервания, а при липса на такива - на базата на транспортни документи.

Населението, обхванато с услуги по сметосъбиране през 2015 година в област Добрич е 94.6% от общото за областта, като за страната обхванатото население е 99.6%. Обслужените населени места в областта през 2015 г. са 189. Образуваните битови отпадъци на човек от населението за 2015 година са оценени на 490 кг. годишно, което е със 71 кг. над средното за страната за същата година и с 63 кг. по - малко спрямо образуваните битови отпадъци на човек в областта през предходната 2014 година. През 2015 година област Добрич е на 23-та позиция по образувани битови отпадъци на човек на година от всички 28 области, като с най-малко образувани битови отпадъци на човек на година е област Видин, а с най-много област Габрово.

 Шум

През 2015 г. в област Добрич са наблюдавани 15 пункта за измерване на нивото на шум. Продължава тенденцията измереното ниво на шума да надхвърля допустимите хигиенни норми от 55-60 dB. С най-неблагоприятна акустична среда остава само един пункт, където са измерени максимални шумови нива в границите от 68 – 72 dB. През 2015 г. не са регистрирани шумови нива над 72 децибела.

Разходи за опазване на околната среда и дълготрайни материални активи за околната среда

Опазването на околната среда включва всички дейности, които са пряко ориентирани към предотвратяване, намаляване и премахване на замърсяването, което е резултат от производствени или други процеси.

Отстраняването на уврежданията на околната среда изисква допълнителни средства. Размерът на средствата е основен показател за мерките, които обществото и държавата предприемат, за да се намали отрицателното въздействие на социално-икономическите процеси върху околната среда.

През 2015 г. за опазване и възстановяване на околната среда в страната са изразходвани 2 833 млн. лева.

В края на 2015 г. наличността на дълготрайните материални активи за околната среда в област Добрич е 80 589 хил. лв.