Малкият Александър претърпя операция на крака в "Пирогов"

Инфекцията е много напреднала и в следващите дни вероятно ще се наложат още хирургически намеси, смятат лекарите.

5-годишният Александър, който беше докаран с военен самолет от Бургас в София по искане на премиера Бойко Борисов заради сепсис, е опериран. Това съобщиха от "Пирогов", където в сряда вечер приеха за лечение детето. Момченцето разви остра реакция с оток на целия крак след боледуване от варицела.

Тази шарка силно намалява имунната защита на организма и това често води до усложнения. Сутринта в четвъртък в "Пирогов" е бил свикан разширен консилиум с участие на детски хирурзи, гнойно-септични хирурзи, детски реаниматори, съдови хирурзи, имунолози, микробиолози и др. специалисти, които са обсъдили състоянието на малкия пациент.

Предвид тежкото състояние, в което се намира кракът на детето, беше най-добре да бъдат извършени серия от хирургични намеси, за да се овладее тежката инфекция, обясниха от спешната болница.

Първата интервенция е осъществил екипът на детския хирург д-р Стефан Стоилов. Лекарите са направили инцизия - медицината използва термина за манипулации, при които най-общо става дума за "отваряне" на инфектирана зона, за да се направи път за излизане на гнойни и други секрети. Екипът на детската хирургия в спешната болница се надява така да се улесни извеждането на инфилтрати от подбедрицата и бедрото на детето.

Това ще помогне да се овладее инфекцията на кожата, подкожието, съединителната тъкан и мускулите. Инфекцията е много напреднала и в следващите дни вероятно ще се наложат още хирургически намеси, смятат лекарите.