Производителят на лютеницата с олеамид ще си търси правата

Общество

12-01-2017, 18:30

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пратиха лютеницата с дрога на пловдивската прокуратура

Лабораторията, в която е дадена пробата, не е акредитирана, категорични са от Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци

Лютеницата, която се продава в магазините, не съдържа опасни вещества, нито по-голямо количество захари от разрешеното. Това заявиха от Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци по повод твърденията на Асоциация "Активни потребители", че в бурканчетата на популярна фирма е открито вещество със сходни на наркотик качества.

Компанията производител обмисля да търси правата си по съдебен път, след като получи протоколите от изследванията, направени в Белгия. Няма категорични доказателства, че в изследваната по желание на "Активни потребители" лютеница е открито веществото олеамид. Лабораторията, в която е дадена пробата, не е акредитирана, категорични са от Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци. Дори да се установи съдържание на олеамид, няма опасност за потребителите, защото веществото не е вредно за здравето. Затова от фирмата, която произвежда популярната лютеница обясняват представените преди два дни изследвания са търсене на сензация и намаляване на продажбите на фирмата.

Рангел Пинджев, собственик на фирма производител коментира пред БНТ:  "Рано е още да кажа дали има някакъв спад, предполагам, че ще има при всички положения. Мисля, че е редно да си потърсим правата, но ще го обсъдим това нещо".

От лабораторията, в която са проверили съдържанието на 12 марки лютеница и са изпратили проби в Белгия обясняват, че са предупредили, че веществото е опасно на база на научни изследвания в чужбина.