ИВСС даде висока оценка на работата на Софийската апелативна прокуратура

Мисия София

13-01-2017, 06:00

Снимка:

prb.bg

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Полицай осъди прокуратурата на 3 хиляди лева

Ревизията обхваща периода от 01.01.2014 г. до 31.12.2015 г.

През ноември 2016 г., в рамките на Годишната програма на Инспектората към ВСС за 2016 г. и на основание заповед на Главния инспектор на ИВСС, се извърши Комплексна планова проверка на Софийска апелативна прокуратура. Ревизията обхваща периода от 01.01.2014 г. до 31.12.2015 г.

Целта на проверката включва цялостен анализ и оценка на организацията на административната дейност на прокуратурата, на образуването и движението на преписките и делата в АП - София, сроковете на приключването им, както и дали са изпълнени препоръките, дадени от ИВСС при предходната планова проверка от 2011 г.

Изводът на инспекторите е, че Апелативна прокуратура – София е добре администрирана, като издаваните актове и разпореждания са в съответствие и в изпълнение на актовете на Главния прокурор на Република България и Върховна касационна прокуратура. На много добро ниво е организирана ръководно-контролната дейност по отношение на прокурорите в АП – София.

Апелативна прокуратура – София е осъществявала методическо ръководство спрямо по-долустоящите прокуратури от апелативния район, чрез издаване на съответни заповеди, указания и препоръки в резултат на извършените тематични и инстанционни проверки.

Дейността на прокурорите от Софийската апелативна прокуратура през 2014 г. и 2015 г. е извършвана с висок професионализъм, като по всички проверени преписки има своевременно произнасяне, актовете са мотивирани, обосновани и отговарят на изискванията на НПК.

Проверяващият екип е констатирал, че работата на магистратите от АП – София по преписките и делата на специален надзор е много добре организирана, налице е ефективно взаимодействие между прокурорите от апелативния район.

Изготвените касационни протести са подавани в срок, подробно мотивирани и показват задълбочено познаване на всички обстоятелства по конкретното дело.

С оглед на изцяло положителните изводи за работата в АП-София, както и установените добри практики относно организацията на административната дейност и контролно-ревизионна дейност на прокуратура, липсата на констатирани пропуски и нарушения, проверяващият екип е приел, че не следва да бъдат давани препоръки.