Млади ентусиасти ще изграждат Еко селище "Добрич"

Планира се сградите да бъдат изградени предимно от естествени материали

Да бъде изградено еко селище в Добрич, около тази идея се обединиха млади ентусиасти от града. Идеята лансираха в ефира на Дарик част от инициаторите – Богдан Богдев, арх.Надежда Пампорова и Момчил Радичков. „Основната цел на проекта е да ни научи да работим заедно за обща кауза с ясното съзнание, че така постигаме в пъти повече от индивидуалните си усилия” – заявиха организаторите. По думите им бъдещото градско еко селище „Добрич“ е платформа за изследване, разпространение и демонстрация на новото знание в сферата на човешкото съществуване, физическо и духовно, в условията на динамичните условия и промени в икономиката, науката, климата, и обществото.

„Целта на дейностите е да подпомогнем всички нас да живеем по-щастливо и хармонично със себе си, с хората и природата около себе си” – подчертаха инициаторите и обясниха, че идеите им ще се реализират на много нива, но една от основните физически локации ще представлява комплекс от 10-15 постройки, разположени на площ от 10-15 дка. в границите на урбанизираната част на Добрич. Като подходящи терени за целта от инициативната група определят зелени площи - паркове, поляни, гористи местности, части от стария зоопарк в града.

Планира се сградите да бъдат изградени предимно от естествени материали, като се  използват иновативни техники , за хармонична среда и щадящо природата съществуване с високи стандарти на естетичност, енергоефективност и практичност. Всяка постройка ще има основна тема като – СТРОИТЕЛСТВО, ЗЕМЕДЕЛИЕ, ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ, ОБРАЗОВАНИЕ, ЕНЕРГИЯ, ИЗКУСТВА.

Според замисъла, комплексът ще  има ролята на организатор и средище на иновативни събития, като семинари, фестивали, курсове, фермерски пазари, зелено училище и скаутски отряд. В границите на селището ще бъдат разположени опитно поле, ботаническа градина, оранжерия, поляни за пикник и игри, малка обсерватория, малка кухня, работилници за глина, дърво, рисуване и др.

Предвижда се в проекта да се включат основно граждани, професионалисти и доброволци, желаещи да развият своите умения и да споделят знания и опит с идващото поколение. Към идеята могат да се присъединят  и хора от бизнеса, участващи като спонсори или наематели на павилиони и зали за търговия или събития.

От инициативната група преговарят с външни консултанти, които са пионери и основатели на едни от първите и най-устойчиви еко селища в България и чужбина. В процес на подготовка е и организирането на кръгла маса и публичен дебат за формулиране на основната рамка на комплекса и дружеството, което ще го стопанисва.

Финансирането на инициативата ще разчита предимно на доброволчески средства и труд, такси, наеми и спонсорство. Ще се избягва финансиране от европейски фондове, защото една от целите на еко селището е да сплоти хората и да им вдъхне увереност в собствените им сили, като ги учи да разчитат най-вече на себе си, подчертаха Богдев, арх.Пампорова и Радичков.

Те акцентираха и върху това, че специално подбран и подготвен екип ще се грижи за маркетинга на селището, изграждайки програма от събития за цялата година. Една от интересните маркетингови възможности, която би могла да се реализира, е документирането на целия строеж на комплекса от телевизионен канал като „Дискавъри“ .

Източник: Дарик радио Добрич