Две фирми обжалват концесията на "Поморие централен"

Парите

13-01-2017, 12:21

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Откриха труп на бургазлийка до плажа на Солниците

Жалбоподателите настояват КЗК да отмени решението на конкурсната комисия и да върне преписката в Министерството на туризма

Две фирми - "Бляк сенд инвест" ЕООД и "КМ тур инвест" ООД, са депозирали жалби до Комисията за защита на конкуренцията във връзка с процедурата за концесионирне на морски плаж "Поморие – централен". 
Жалбоподателите настояват КЗК да отмени решението на конкурсната комисия и да върне преписката в Министерството на туризма със задължителни указания. Според жалбите при отварянето на предложенията на кандидатите "Фаст - ком" ЕООД и "Съмър - инвест” ЕООД са констатирани непълноти в представените документи - като липса на всички необходими удостоверения за липса на задължения, пише 24 часа. Другото основание за обжалване на търга е съмнението "за очевидна свързаността на визираните кандидати, както и предварителната съгласуваност на подадените от тях заявления“, тъй като при отварянето на офертата на "Фаст ком" ЕООД е намерена първа страница от предложение за подобряване на туристическия продукт, изготвено от името на кандидата "Съмър Инвест" ЕООД. Ивицата "Поморие Център" е с обща площ от 56 234 кв. м, а активната - по смисъла на Закона за Черноморското крайбрежие - 33 309 кв. м. 
Конкурсът за определяне на концесионер бе обявен на 1 декември, офертите бяха отворени на 22 декември. На процедурата медии не се допускат, въпреки че според кандидат-концесионери това би гарантирало прозрачността на провеждането й. 
В регистъра на КЗК няма жалби, свързани с другия плаж, който засега е без концесионер - "Бургас север". Според запознати, кандидатите да го управляват за 20 години са 9. От Министерството на туризма заявиха, че процедурата за него също се обжалва. 
В сряда бяха обявени дългосрочните стопани на 6 плажа по Южното Черноморие: Дюни Юг, Обзор Юг, Къмпинг Нестинарка, Св. Влас Изток, Нов плаж Св. Влас и Къмпинг Оазис.