Само Ещорил и Маритимо бият Лудогорец по брой на бразилци

С Жоао Пауло и Ренан бразилските попълнения в Разград станаха десет

Лудогорец се наложи като символ на елитна мярка по отношение на импорта си от Бразилия и много скоро може си позволи да извади страховит тим, изграден само от бразилци.

С двете нови попълнения - Жоао Пауло и вратарят Ренан, сънародниците на Пеле и Гаринча нараснаха на десет, отбелязва вестник "Меридиан мач".

Останалите в тима на Георги Дерменджиев са Марселиньо, Вандерсон, Сисиньо, Натанаел, Лукас Саша, Жуниньо Кишада, Джонатан Кафу и Густаво Кампаняро. Рекордният приход от трансфер също дойде от бразилец -продаденият в Шалке Жуниор Кейшара. В предишни години екипа на "орлите" носи още един десен бек от тази държава - Гилерме Шоко.

Преглед на концентрацията на играчи от Бразилия из клубовете на Стария континент показва, че само два тима в Португалия разполагат с повече. Именно в иберийската държава (като някогашен колонизатор) е най-разпространено привличането на играчи от най-футболната нация в света. Единственият тим в Първата дивизия на Португалия, в който към днешна дата няма бразилци, е Беленензеш.

Лудогорец отстъпва по броя на бразилците само на Ещорил и Маритимо. В първия споменат тим разполагат с цели 16, а в този от остров Мадейра има 13. Всички останали дишат прахта на Лудогорец. Арука и Шавеш имат по деветима, а Бенфика и Морейрензе - по 8. Освен в споменатия Беленензеш, най-малко са бразилците във Витория Сетубал -само трима. Във всички останали клубове в елитната дивизия, те са минимум 5. Общият им брой пък достига внушителното число от 128. За сравнение в нашата Първа лига през есента играха общо 96 чужденци от 40 държави.

В последните години Шахтьор Донецк често залагаше на голям брой играчи от най-многолюдната южноамериканска страна. Този успешен модел бе приложен и от "орлите", като често европейски медии правеха паралел между двата тима. Дори и украинският гранд вече изостава от Лудогорец и в редиците си има по-малко бразилци от шампиона на България. Към днешна дата с оранжевата фланелка на тима от Източна Украйна играят осем бразилци.