Томова на победа от основната схема в Мелбърн, Лазов на 1/2-финал в Анталия

Вики победи японката Кувата със 7:5,6:3

Виктория Томова преодоля втория кръг на квалификациите на Откритото първенство на Австралия. Вики победи 199-ата в света японка Хироко Кувата със 7:5, 6:3 за 106 минути на корта. Томова за втори път достига до последния квалификационен кръг в Големия шлем. В дебюта си на US Open през миналия сезон тя също игра в третия кръг на квалификациите.

21-годишната софиянка пропиля ранен аванс от 3:1, но след това реализира нов пробив в 12-ия гейм, за да вземе първия сет. Във втората част тя изоставаше с пробив за 1:2, но веднага изравни, след което проби отново в осмия гейм и затвори мача при собствен сервис при петата си възможност.

С успеха Томова заработи 25 хиляди австралийски долара и 30 точки за световната ранглиста. В директен спор за място в основната схема българката ще играе с друга японка - Ери Хозуми, която е №217 в ранглистата. Томова е 151-а в света.

Националът ни за Купа "Дейвис" Александър Лазов се класира за полуфиналите на сингъл на турнира в Анталия (Турция) с награден фонд 15,000 долара. Българинът поведе с 5:0 на партньора си на двойки Марк Зийбер (Германия), след което топ поставеният се отказа. По-рано през деня в среща от втория кръг поставеният под №5 Лазов победи Люк Фомба от Франция със 7:5, 7:5 за два часа на корта.

Контузията на германеца сложи край на участието на двамата в надпреварата на двойки, където приключиха на четвъртфинал.

Сестрите Берна и Деря Яхе приключиха на полуфиналите при двойките на турнира за  жени в Анталия (Турция) с награден фонд 15,000 долара. Двете отстъпиха на Тайсия и Яна Мордергер (Германия) с 0:6, 0:6.