Изложба разказва как запрещението ограбва живота на хората

В Общински младежки център - Добрич

Изложбата ''Решавам=Съществувам" бе открита в Общинския младежки център в Добрич. Преди Коледа тя бе представена в централата на ООН в Женева. Там бе открита от Върховния комисар на ООН за човешките права Заид Раад ал Хусейн и Милена Стоянова, израснала в дома в Крушари, съобщава БТА.
Илюстрациите са на Надежда Георгиева - Над, а текстовете на Яна Бюрер Тавание. Организатор е фондация "Свети Николай Чудотворец" от Добрич.
Целта на изложбата е да набере обществена подкрепа за премахване на системата на запрещение и спазване на гаранциите, които дава член 12 от Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, и за приемане на проекта на Закон за физическите лица и мерките за подкрепа, посочи председателят й Мария Методиева. Тя обясни, че всяка картина разказва история на дете или възрастен, които заради своето различие не са равнопоставени в обществото.
Милена Стоянова е израснала в дома за деца и младежи с умствена изостаналост в с. Крушари. Както всички деца от дома, които навършват 16 години, тя е била поставена под запрещение, защото има интелектуално затруднение. С помощта на фондация "Свети Николай Чудотворец" тя стана първия случай на свалено запрещение на хора с интелектуални затруднения в град Добрич.