Започнаха кукерските фестивали в Югозапада

Днес се събират кукери, станчинари, чауши, мечки и мечкари в Симитли и Разлог

Започнаха кукерските фестивали в Югозапада. Днес се събират кукери, станчинари, чауши, мечки и мечкари в Симитли и Разлог.
Над 3000 участници от цялата страна ще дефилират на 14-ото издание на фестивала на кукерските и маскарадни игри “Симитлия-Древната земя на кукерите” в Симитли. Желаещите да участват наброяват над 3000. На стадион  „Септември” ще дефилират едни от най-уникалните кукери от цялата страна. Кукерите от общината са в осем групи за маскарада, а в „Симитлия – Древната земя на кукерите” ще дефилират деветнадесет гостуващи групи. Четири  групи от страната за първи път пристигат в Симитли. Тази година към фестивала  има изключителен  интерес от групите от Ямболско , които са най-многобройни сред гостуващите групи на кукерското дефиле в Симитли. За първи път в Симитли ще гостуват кукери и от Калофер, село Търничени, село Христо Даново и село Зимница, Ямболско.
При голям интерес от страна на самодейци, маскарадни и кукерски групи от всички краища на страната започва днес и VII-мият Международен кукерски карнавал „Старчевата“ 2017 в Разлог. В него ще вземат участие и 4 групи от Македония. Всички групи, заявили участие, са отличени с редица награди у нас и в чужбина. VII-мият Международен кукерски карнавал „Старчевата“ е с конкурсен характер, а оценяването ще се извърши от експертно жури. Празникът ще започне в 10.00 ч., като шествието с официалните гости тръгва от НЧ “15.09.1903-1909“ и ще продължи до централния площад в Разлог, където участниците ще превърнат българския фолклор и обичаите в пленяващо преживяване, което омайва със своя колорит и красота.