Арнаудова: По обвиненията на Прокопиев и Дянков ще има осъдителни присъди

Прокуратурата внася отново обвинението срещу бившия шеф на разузнаването ген. Кирчо Киров

Това обяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова в студиото на „Тази сутрин” по БТВ.

Обвинението му е за длъжностно присвояване в съучастие с негов подчинен. Тя уточни, че е извършено престъпление засягащо специална разузнавателна дейност. Киров е утвърждавал разходи и теглил парични средства, а подобна дейност не е била извършвана.
Делото е за присвояване на над 5,1 млн. лв. Според прокурор Арнаудова престъплението е извършено от Киров в съучастие с негов подчинен през 2007-2011 г.
 
Разпитани са 15 разузнавачи, които са потвърдили, че не се извършвали подобна дейност.

Това е втори опит на обвинението да вкара делото в съдебна фаза. По първото внесено досъдебно производство имаше 10-годишна ефективна присъда и тогава ВКС върна делото с мотива, че е нарушено правото на подсъдимия да се защити.
В понеделник ще бъде внесен и обвинителния акт на министъра в оставка Николай Ненчев по повод обществената поръчка за ремонт на миговете. Делото е засекретено и вече влиза в съдебната си фаза.

По повод обвиненията срещу Симеон Дянков и Иво Прокопиев, Арнаудова изрази категоричност, че ще има осъдителни присъди. Наказанието за престъпленията е до 10 г. лишаване от свобода.  Тя коментира, че не бива да се разкриват всички доказателства по делото и всичко ще стане ясно когато делото влезе в съдебна фаза. „Категорично има доказателства за общност на умисъл и съвместни действия. Според експертизата сделката не отговаря на стратегията одобрена от държавата и не се счита за печеливша. Вместо да се спази закона и да оценката да се извърши от независим оценител, тя е изготвена от инвестиционен посредник, който е действал и от името на държавата и от името на купувача”, каза тя.Облагата за посредника, свързан с Иво Прокопиев „Булброкърс” е на стойност 1,2 млн. лв.