Нови ограничения по пътищата в Смолянско заради обилния снеговалеж

Товарните автомобили с ремаркета и полуремаркета задължително трябва да бъдат с вериги

Обилен сняг вали в цялата Смолянска област. Новата снежна покривка е около 5 см. Пътните настилки са заснежени, по усойните места заледени, почистени и обработени. Товарните автомобили с ремаркета и полуремаркета задължително трябва да бъдат с вериги през проходите „Рожен“ и „Превала“, съобщи заместник-областният управител Андриан Петров, цитирано от Дарик.

Според него, вече са разположени патрули на КАТ, както и мобилни екипи на ДАИ на входовете и изходите на въпросните пътни отсечки, които следят за спазването на ограничението. “Очакваме през деня да се усложни обстановката, ако продължава да вали така“, добави Петров. Максималните температури днес са в порядъка на – 1 и - 6 градуса.

Пожарникари с шейна са доставили лекарства и медикаменти на двама човека от персонала на хотел, който е блокиран от снега. Почивната станция се намира в местността „Хайдушки поляни“, над с. Момчиловци.

Сигналът за липсата на хапчета за кръвно е подаден в петък по обед. До хотела няма никакъв достъп от дни, тъй като натрупалият сняг миналата седмица все още не е разчистен, а на всичкото отгоре пътят е и без асфалт. Пожарникарите успели да стигнат до хотела с шейна и да доставят медикаментите. „Нямаме туристи, само съдържателите на хотела сме тук. Нямаме проблеми с ток, храна и вода. Просто ни свършиха лекарствата и помолихме за помощ“, коментираха от х-л „Родона“. Оттам изразиха надежда, че в най-скоро време ще бъде разчистен снегът до тях, за да продължат с нормалното си функциониране.

Огнеборците били потърсени и за съдействие за пренасяне на двама болни в петък. В единия сигнал става въпрос за пренасяне на пациент от линейката до дома му, а в другия за пренасяне на болна жена от жилището й до линейката. И двата случая са в Смолян.