В Истанбул задържаха атентатора от "Рейна"

Късно в понеделник вечерта той беше арестуван в жилището на свой приятел

Роденият в Узбекистан Абдулгадир Машарипов е бил заловен жив при спецоперация в район Есенюрт, в европейската част на Истанбул. Задържани са и други четирима души, чиято самоличност не се разкрива.

По-късно Анадолската агенция съобщи, че четирима души, включително мъж от киргизки произход и три жени - от Египет, Сомалия и Сенегал, са задържани заедно с Машарипов.

Машарипов е дошъл в Турция от Сирия.

Частната турска телевизия NTV съобщава, че заподозреният терорист е арестуван в къща, принадлежаща на негов приятел от Киргизстан.

Арестуваният ще бъде подложен на медицински прегледи, преди да бъде отведен в полицейското управление за разпит.

Агенция "Доган" публикува снимка, за която твърди, че е първата на атентатора. На нея се вижда насинен, чернокос мъж в сива, окървавена блуза. Той е с ръце зад гърба, а друг човек го държи за врата. Съобщава се, че атентаторът се е съпротивлявал при ареста.

4-годишният син на Абдулкадир Машарипов се е намирал в къщата по време на ареста. Той е отведен, за да му бъде оказана закрила.

Вестник "Хюриет" припомня, че съпругата на стрелеца и едногодишната му дъщеря бяха хванати при полицейска операция на 12 януари.

Полицията е установила местонахождението му преди 4 или 5 дни, но отложила операцията, за да може да наблюдава движенията и контактите му.

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу публикува в Туитър съобщение, в което благодари на вътрешния министър Сюлейман Соулу, полицията и разузнавателните организации, "които са хванали атентатора от "Райна" в името на народа".

Отговорност за атентата в Истанбул пое джихадистката групировка "Ислямска държава". Тя каза, че нападението е в отмъщение за турската военна операция в Сирия.

Операции срещу клетки на ДАЕШ ("Ислямска държава") в пет квартала на Истанбул доведоха до няколко ареста рано във вторник, информират запознати източници.