Паметна плоча на Ненко Токмакчиев пред бургаския му дом

Мисия Бургас

18-01-2017, 10:44

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Предлагат да има паметна плоча на Ненко Токмакчиев

Разходите по изработката и монтажа на възпоменателната плоча ще бъдат поети от наследниците му

Да бъде поставена паметна плоча на художника Ненко Токмакчиев, на фасадата на дома, в който е живял в Бургас, на ул. „Оборище“ №109, с текст: „В този дом от 1974 г. до 2014 г. живя големият български художник Ненко Токмакчиев“. Предложение за това е постъпило от Дружеството на художниците в Бургас. 
На 12 декември, съгласно изискване от Правилник за реда за подаване на паметници, монументи, паметни плочи и други на територията на община Бургас, е проведено съвместно заседание на ПК по устройство на територията, ПК по образование и вероизповедание и ПК по култура и читалищна дейност, на което членовете установяват, че са налице изискуемите документи и подкрепят искането за поставяне на паметна плоча на художника Ненко Токмакчиев. 
Интересното в този случай е, че разходите по изработката и монтажа на възпоменателната плоча ще бъдат поети от наследниците на художника.
Решение за това ще бъде гласувано на предстоящата сесия през януари.
Ненко Токмакчиев е роден на 13.04.1931 г. в гр.Айтос. През 1945 г. постъпва в Механотехникума в гр.Бургас. През 1957 г. завършва Художествената академия „Николай Павлович“ със специалност сценография при проф. Иван Петков. От 1957 г. до 1959 г. работи последователно в театрите на градовете Велико Търново и Плевен.
От 1959 г. Ненко Токмакчиев се установява в Бургас и става член на групата на художниците в града. През 1962 г. е избран за редовен член на съюза на българските художници. До края на живота си участва активно в дейността на Дружество на художниците в Бургас. За доброто си представяне във втората „Младежка изложба“ е удостоен с правото да участва в младежкото биенале в Париж през 1963 г.
През годините Ненко Токмакчиев организира над 40 самостоятелни изложби в България и редица в чужбина – Унгария, Сирия, Австрия и Алжир. Участва със свои творби в представителни изложби на българското изобразително изкуство в чужбина организирани от СБХ.
Картини на художника са собственост на Националната художествена галерия, както и на почти всички окръжни художествени галерии на България, както и в частни колекции в Англия, Франция, Германия, Русия, Япония, в държави от арабския свят и др.
От 1974 г. Ненко Токмакчиев е назначен за директор на Окръжна художествена галерия в Бургас, днес БХГ „Петко Задгорски“. В годините като директор на галерията полага голямо усилие за събирането на колекция от икони от Странджа, както и за постоянното обогатяване на фонда на галерията със съвременно българско изкуство.