Плащаме средно по 75 лв. за парно през декември

Животът

18-01-2017, 09:20

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ще плащаме ли повече за ток и парно?

Ток и парно поскъпват драстично?

Тази средна стойност е увеличение със 17,95% спрямо средната стойност от декември 2015 г., която е била 64,10 лв. с ДДС

Средната стойност на фактурите за топлинна енергия на битовите клиенти на пловдивската топлофикация през декември 2016 г. е 75,61 лв. с ДДС.
Тази средна стойност е увеличение със 17,95% спрямо средната стойност от декември 2015 г., която е била 64,10 лв. с ДДС, съобщават от дружеството.
Стойностите на фактурите по отделните групи клиенти за декември 2016 г. са както следва:
• 72,99% от клиентите имат фактури със стойност до 100 лв. (с ДДС)
• 23% от клиентите имат фактури със стойност от 100 лв. до 200 лв. (с ДДС)
• 4,01% от клиентите имат фактури със стойност над 200 лв. (с ДДС).
Налице е разлика и в средната месечна температура за двата месеца, която оказва директно влияние върху консумацията: за декември 2016 г. в Пловдив тя е била +3,1 °C, което е над 2 пъти по-малко спрямо година по-рано - през декември 2015 г. средната температура е била +6,5 °C.
От 1 юли 2016 г., съгласно решение на КЕВР, цената на един мегаватчас топлинна енергия за битовите клиенти в Пловдив е 80,46 лв. (с ДДС).
С оглед на завишената консумация на топлинна енергия поради ниските външни температури EVN България Топлофикация напомня на своите клиенти някои лесни стъпки, чрез които могат да избегнат течове във вътрешните инсталации на сградите и имотите си и тяхното нормално функциониране. Съветите са полезни, предвид че поддържането на вътрешните отоплителни инсталации в жилищните сгради и апартаменти е отговорност на клиентите.
Клиентите да следят да няма оставени отворени прозорци на стълбищните площадки и общи части на жилищната сграда (входове, мазета, гаражи). Всеки продължително отворен прозорец допринася към по-бързото изстиване на сградата и по-голямата обща консумация на топлинна енергия.
Щo се отнася до инсталациите вътре в апартаментите, e добре клиентите да не покриват отоплителните уреди с дълги и тежки завеси и да не поставят пред тях мебели и декоративни прегради, които по този начин да спират топлината, нo важно е радиаторите да не бъдат изключвани напълно при отсъствие през деня, защото така стените на жилището изстиват и впоследствие уредите консумират повече енергия, за да достигнат отново желаната висока температура.