Ивелина Василева: Следим нивата на реките и на язовирите

Край морето вече няма място, което да не е обезпечено с модерна ВиК мрежа, каза екоминистърът

Следим нивата на реките и на язовирите заради обилните снеговалежи, но те са в нормата и няма опасност за населението. Това каза в „Денят започва“ по БНТ министърът на околната среда и водите в оставка Ивелина Василева.
Проблем може да възникне, когато започне топенето на снеговете при затопляне на времето. Именно заради това през миналата седмица от Министерството са изпратили писма до областните управители в страната. Те са длъжни да вземат превантивни мерки - в язовирите винаги да има свободни обеми.
„В момента нивото им е под или около средното ниво. Ние наблюдаваме големите язовири, където информацията ежедневно се предоставя на органите, които имат отношение към поддържането на тези обекти. Където е необходимо са предприети мерки за обезопасяване и ремонтиране на съоръженията. Много мерки бяха взети, приехме плановете за управление на речните басейни и на риска от наводнения. Всички отговорни лица взимат необходимите мерки. С тези действия правителството изпълни своите ангажименти към европейското законодателство. Еврокомисията потвърди това“, заяви Василева.
Тя съобщи, че са изградени 51 пречиствателни съоръжения за отпадъчните води. „Имахме преди замърсявания на Черно море и на реките. Съоръженията обслужват близо 900 000 жители. Положената ВиК мрежа е с дължина близо 2600 км. Това са мащабни инвестиции, които дълги години не бяха правени в тази инфраструктура, която е много важна, защото осигурява и здравословна среда за хората, и възможност за развитие на населените места, а и за привличане на инвестиции. Продължаваме с тези усилия“, добави екоминистърът.
„Успяхме да преодолеем дефицитите от миналото. По протежението на Черноморското крайбрежие вече няма голямо населено място, което да не е обезпечено с модерна и изцяло изпълняваща изискванията на законодателството ВиК мрежа“, подчерта министърът.
Тя уверява, че не разделя общините в зависимост от политическата принадлежност на кметовете, които ги управляват. „Всички трябва да имат възможност да модернизират своите съоръжения. Изцяло ясни са критериите и приоритетите. Абсолютна прозрачност има при одобряването на проектите“, заяви Василева.
„Не трябва да има забавяне на проекти във времето, когато ще имаме служебно правителство. Изключително важна е и подготовката за председателството на България. Остава по-малко от година до този период, в който България ще председателства Европейския съвет. Страната ни има историческия шанс да се представи стабилно пред всички останали страни членки като водеща в процеса на преговорите и на новото законодателство“, каза още Ивелина Василева.