Имах открити разговори с новия президент Доналд Тръмп, но нямам илюзии, че намерихме много допирни точки. Той спечели изборите с обещания да отмени мои ключови приоритети. Най-добре е да следва собствената си политика. 

Това заяви американският президент Барак Обама по време на последната си пресконференция на този пост, само ден, преди неговият наследник в Белия дом Доналд Тръмп да встъпи в длъжност. 

Той не отговори на въпроса дали подкрепя искането на видни демократи за бойкот на церемонията по предаването на властта. 

Той засегна много други теми по време на пресконференцията си, сред които затоплянето в отношенията с Куба, обтегнатите отношения с Русия и обявеното по-рано днес смекчаване на присъдата на Челси Манинг.

САЩ трябва да имат конструктивни отношения с Русия, убеден е президентът. 

По отношение на близкоизточния мирен процес, Обама заяви, че може би моментът за отделянето на двете държави Израел и Палестина отминава. Отиващият си президент приза, че неговата администрация се е борила за това, защото не вижда алтернатива. 

Държавният глава защити решението си за Манинг, като заяви, че справедливостта е възтържествувала. 

Той не смята, че по този начин е изразил одобрението си за издаване на държавни тайни. Манинг, който трябваше да излежи 35 години в затвора, ще бъде освободен през май, което бе посрещнато враждебно от конгресмени републиканци. Според Обама, наказанието е било достатъчно строго и може да служи за пример на тези, които желаят да последват примера на Манинг. 

След края на управлението си, Обама желае да прекара повече време със семейството си на спокойствие. Плановете им са да заминат за ваканция в Палм Спрингс, Калифорния, след което да се приберат в дома си във Вашингтон.  Обама не смята, че двете му дъщери ще търсят политическа кариера и това се дължи на майка им, първата дама Мишел Обама. Все пак не скри, че Малия и Саша са разочаровани от изборните резултати.