Балчик ще домакинства четири регати през новия сезон

Първата проява е държавното първенство „Трети март” във Варненското езеро – от 2 до 5 март

Балчик ще домакинства четири регати през новия сезон от календара на Българската федерация по ветроходство. Това стана ясно на откритото събрание на Морския клуб снощи, в което бе приет отчет на дейността за миналата година и одобрен план за дейността през 2017 година. Първата регата е традиционната „24 май”, посветена на празника на Балчик, с участието на деца от България и Румъния. Следващото морски събитие е международната регата „Добруджа къп 2017 ” за килови яхти – от 26 до 28 май. В тази връзка цялата последните дни на май ще се рекламират като Седмица на ветрилата в Белия град.

Следващите прояви в Балчик ще са през септември – от 8-ми до 10-и тук ще се проведе държавното първенство за килови яхти, а от 15 до 17 септември е международната регата „Добруджа къп” – швертботи, съобщава радио Варна.

Първата проява в календара на ветроходната федерация е държавното първенство „Трети март” във Варненското езеро – от 2 до 5 март. Там балчиклии ще участват за осми път, ще се включат три лодки с 15 души екипаж. Николай Станев – единият от шкиперите, каза, че са набрали спортна злоба през цялата зима и са готови да заемат призови места в най-старата регата у нас, която ще се проведе за 64-ти път.

Най-младият треньор Алексанъдр Славчев отчете работата за 2016 г. В юбилейната 70-а година за Морски клуб – Балчик са обхванати най-масово деца, които да се занимават с ветроходство – общо 43 деца от Балчик и други градове, които летуват тук. Те са участвали в 10 детско-юношески регати, спечелени са 23 медала.

На събранието бе отчетено, че за участието на децата в регати е нужно закупуването на микробус – за целта ще се заделят от бюджета на организацията не по-малко от 10 хиляди лева, ще се търсят и спонсори.