Измамникът, заплашил баба със смърт за пари, не иска в ареста

Крими

20-01-2017, 11:00

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пиян шофьор се озова в полицейския арест

71-годишната бургазлийка първоначално е заблудена по класическата схема "пострадал роднина"

"Домашен арест" или "подписка", за такава мярка настоява адвокат Тодор Дойнов. Той е защитник на Велислав Петров, измамил старица за 32 000 лв., заплашвайки я с други мъже, че ще я застрелят и взривят жилището й.
Прокурор Красимира Кателиева поиска потвърждаване на мярката "задържане под стража". Според нея има достатъчно доказателства, че Велислав е автор на престъплението. Той няма постоянен арест и може да се укрие или извърши друго престъпление. 
Окръжен съд уважи искането на прокурора и остави Велислав в ареста. Настоящият въззивен състав счете, че опасността Велислав П.  да извърши престъпление не е хипотетична, а се извежда от доказателствата по делото, установяващи предварително добре обмислена, планирана и подготвена съучастническа дейност, както и от многобройността на деянията, включени в продължаваното престъпление. Всички те, според съда показват, че у обвиняемия е бил налице траен престъпен умисъл за осъществяване на този вид престъпни деяния, предвид демонстрираната престъпна упоритост.
На следващо място според въззивния съд, престъплението за което Велислав П. е привлечен като обвиняем се отличава с висока степен на обществена опасност, предвид обстоятелството, че пострадал от престъпните деяния е самотна възрастна жена (пенсионер), на която са били причинени психически страдания, предвид напредналата й възраст, както и загуба на значителни за нея материални средства.
Определението на Окръжен съд – Бургас е окончателно.
На 12 януари по обяд в Първо Районно управление - Бургас, е получено съобщение от служител в банка "ДСК", че в момента в клона на банката, се намира жена, желаеща да изтегли голяма парична сума. След проведени разговори с 71-годишната бургазлийка, станало ясно, че е жертва на телефонна измама.
Полицейските служители предприели оперативно-издирвателни и заградителни мероприятия около домашния адрес на бургазлийката, която следвайки указанията по мобилния си телефон, изхвърлила плик с парична сума през терасата на жилището си. В момента на прибирането на плика, служителите от Първо Районно управление - Бургас задържали криминално проявения Велислав.
71-годишната бургазлийка първоначално е заблудена по класическата схема "пострадал роднина", а след това многократно е била заплашвана по телефона, че ще взривят жилището й и ще я застрелят. В периода от 15 февруари 2016 г. до 12 януари т.г. предала, пускайки в торби или пликове през терасата на дома си, общата сума от 37 200 лв./по днешна информация от съда, а от полицията сумата е 32 000 лв/. На днешното съдебно заседание стана ясно, че в постановлението подробно са описани отделните единадесет деяния, включени в продължаваното престъпление. Съучастниците на Велислав не са задържани.
Престъплението, за което Велислав П. е привлечен като обвиняем, е тежко умишлено престъпление по смисъла на чл. 93, т. 7 от НК, наказуемо с „Лишаване от свобода“ до шест години.