Плевнелиев: България днес стои стабилно на фона на световната драма

Президентът сподели, че го е заболяло най-много от критиката, че разделя нацията

В политиката не е важно как влизаш, а как излизаш. Тръгвам си с високо вдигната глава, след един труден, но достоен и успешен мандат, каза президентът Росен Плевнелиев в "Панорама" по БНТ.

"Държах държавното кормило, плувахме в океана от нестабилност добре. България днес стои стабилно на фона на световната драма", изтъкна Плевнелиев. "Изкарах един мандат, който бе във време на извънредна нестабилност в региона, в Европа и по света. Един мандат, който регистрира рекорден брой кризи в ЕС, рекорден брой бежанци, терористични актове. Във вътрешно политически аспекти регистрира сериозно тежко политическо противопоставяне на моменти - три извънредни парламентарни кризи, две служебни правителства, две протестни вълни в страната. Така че вярвам, че и аз с нещо съм допринесъл".

Той пожела на президента Радев и той да си тръгне след 5 години с чувство на удовлетвореност, достойно и с високо вдигната глава. И заяви, че е готов да му помогне. "Давам своята доза доверие на Радев. Неговият неуспех е неуспех за цяла България."

Плевнелиев очерта и разликите с новоизбрания президент: "Доста различни сме с Радев, той е бил в армията през целия си живот, идва от армията става президент. Аз бях предприемач, мениджър, инвеститор, министър, виждах всичко в икономиката, бях кризисен мениджър през 2008 година. Бях човек, който беше живял в чужбина, говоря езици, човек, който знае как да отваря врати и в Германия, и в Австрия, и в Брюксел, и в САЩ. Впоследствие това ми помогна много".

Държавният глава каза, че няма да коментира речта на новоизбрания президент, но е анализирал за себе си: "Чухме тежки думи за справедливост и за съдебна реформа, но само след седмица президентът ще поеме цялата власт в държавата. Той ще назначи служебно правителство и по това кой ще бъде служебен министър на правосъдието ще стане ясно за каква реформа става въпрос и каква справедливост ще се търси в държавата. По това кой ще е външен министър, ще стане ясно дали може да отваря врати и дали ще може да помага България да върви напред".

Президентът заяви още, че се гордее, че е задал посоката за някои смислени приоритети: за енергийна ефективност, диверсификация, либерализация; за иновационните екоситеми; за дългосрочното планиране в държавата с проекта 2020.

Плевнелиев сподели още, че го е заболяло най-много от критиката, че разделя нацията. Критиката тръгна именно в този момент, когато свалих доверието си от правителството заради едно висше задкулисно назначение, обясни той.