Приморско подписа договор за модернизация на пречиствателната станция

На церемонията присъства и министър-председателя в оставка Бойко Борисов

Кметът на община Приморско д-р Димитър Германов и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева подписаха договора за разширяване и модернизиране на пречиствателната станция. Проектът е един от първите, които ще се финансират от новия програмен период 14-20. На церемонията присъства и министър-председателя в оставка Бойко Борисов.

"Трябваше да извървим един наистина дълъг път, за да подпишем този договор. През този период общинска администрация положи изключително много усилия. С помощта на представителите на държавните институции - ВиК-Бургас, РИОСВ-Бургас, Областна администрация, естествено с помощта на Министерството на околната среда и водите и лично на министър Василева. Нищо от това нямаше да се случи, ако средствата не бяха осигурени от управляващите, в лицето на Бойко Борисов", каза кметът на Приморско Димитър Германов след подписването на договора.

Той увери, че всички параметри, заложени в проекта ще бъдат осъществени така, че той да изпълни напълно своите ангажименти, а именно - запазването на чистотата на природата в общината и повишаване качеството на туристическите услуги.

„Подписахме поредния договор за финансиране, който е свързан със здравето на хората. Една инвестиция за чисто Черно море, инвестиция за добра здравословна среда за хората и инвестиция за развитие на туризма. 22 млн. лева е общото финансиране за проекта, като близо 17 млн. лева е безвъзмездното участие - средства от европейския бюджет, чрез ОП „Околна среда", съфинансирана от националния бюджет на България. Тези средства са предназначени за модернизация и разширение на пречиствателната станция за отпадъчни води, съпътстващата инфраструктура и средства, които са дълго чакани от община Приморско. Искам да поздравя екипа на общината за добре свършената работа по подготовката и защитата на този проект. Той беше защитаван и пред Европейската комисия, като един от ранните проекти, пред програма „Джаспърс" и с това приключи успешно с одобрението, като един от първите проекти, които се случват по ОП „Околна среда" в новия програмен период. Пречиствателната станция за отпадъчни води в Приморско е изградена преди 37 години и капацитетът й е 28 000 жители. Никога до сега не е било подменяно технологичното оборудване. Голяма част от него е амортизирано и необходимостта от модернизацията беше съществена. С този проект станцията ще бъде разширена до обслужване на 55 000 жители. Ще бъда осъществено пълно пречистване на водите и гарантиране, че отпадъчните води, които вече са селектирани, вливат се в река Караагач, а оттам и в Черно море, ще бъдат чисти. Това е поредната инвестиция в област Бургас. С този проект приключваме обхващането на всички населени места по протежението на Черноморското крайбрежие", каза от своя страна министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

„Когато говорят фактите и Боговете си мълчат - какво е било по Черноморието преди това и какво е сега. Резултатът е повече туристи и по-малко заболявания. Негативната реклама, която се водеше за нашето Черноморие по чуждите сайтове и много услужливи наши, показваше мръсотията в Черно море - в Бургас, горе в Поморие, Аксаково, Несебър, Созопол, Лозенец, Варна нагоре не ги броя. Днес Айтос, при което 100% започва да се пречиства водата, която се влива в Черно море. Хората идват, почиват, къпят се. Децата си играят и не се връщат със стомашно-чревни разстройства, което беше масова практика. Затова избягаха в Гърция. Така че само мога да честитя на хората тук, че ще имат чисто море. Това е повече здраве, повече чист въздух. Откриваме пречиствателна станция. Направили сме това, което десетилетия хората са искали в Приморско и в Китен. Това, което изтичаше в морето, да бъде пречиствано. Това е радост за този регион. Това е за бизнеса, за туризма, за инвеститорите", каза Бойко Борисов. Той получи от кмета на Приморско реплики на открити в общината ценни археологически находки.