Протести в Румъния срещу правителствения проект за амнистия

Държавният глава също участва във вчерашния протест в Букурещ

Многохилядната антиправителствена протестна акция, в която взе участие президентът на Румъния Клаус Йоханис, завърши в Букурещ. Участниците в нея се обявиха срещу намеренията на кабинета на социалдемократите да приемат, заобикаляйки парламента и държавния глава, две постановления – за амнистия и за поправки в наказателния кодекс. Министърът на правосъдието Флорин Йордаке мотивира необходимостта от приемане на тези документи с пренаселеността на румънските затвори. Местата за изтърпяване на наказания в страната са предвидени за 19 хиляди затворници, а сега в тях се държат 28 хиляди души.
Според протестиращите тези правни актове могат да дадат възможност на корумпирани политици да избегнат наказателна отговорност. Местни анализатори посочват, че в обхвата на постановленията биха попаднали около 2,5 хиляди затворници, най-вече с присъди под 5 години. Затворници над 60 годишна възраст, бременни жени и затворници с деца биха получили намаляване на присъдите наполовина.
Правните актове предвиждат и наказателната отговорност за злоупотреба със служебно положение да заплашва чиновниците само в случай, че са причинили щети над 200 хиляди леи (малко над 87 хиляди лв., бел.ред.).
Против приемането на постановлението се обяви Националната служба за борба с корупцията, Службата за борба с организираната престъпност и тероризма, Главната прокуратура.
Президентът Клаус Йоханис, който е близък до опозиционната Националлиберална партия (НЛП), поиска в петък правителството да се откаже от приемането на тези постановления. В публикувано във „Фейсбук” съобщение той написа, че тези планове са „нецелесъобразни, неприемливи и изглежда се правят за определени лица”.
Държавният глава също участва във вчерашния простес в Букурещ.
„Дойдох тук на Университетския площад, както и хиляди румънци, за да изразя възмущението си”, заяви Йоханис.
„Група политици с проблеми с правосъдието иска да измени румънското законодателство, за да отслаби правовата държава и това е недопустимо. Недопустимо е в резултат на измененията в законите десетки и стотици политици, които имат проблеми със закона, да се окажат чисти и да продължат да нарушават закона”.
През последните години под натиска на ЕС в Румъния бе разгъната енергична борба с корупцията, която прие значителен размах при управлението на кабинета на Дачиян Чолош.

Източник: EkipNews.bg