Приемат годишна програма за развитие на туризма в Община Русе за 2017-а

Мисия

23-01-2017, 12:21

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Старейшините ще кажат думите на идната сесия

Годишната програма за развитие на туризма в Община Русе през 2017 година, разработена на основание чл. 11 от  Закона за туризма е оперативен документ за реализация на основните приоритети и цели за развитието на общината. Тя ще бъде приета от общинските съветници на 31 януари.

 

Политиката на Община Русе за развитието на туризма се провежда съгласно Закона за туризма, в който са дефинирани събития и дейности, които следва да се изпълнят в съответствие с Националната стратегия за развитие на туризма и Стратегията за развитие на туризма на Община Русе, както и тяхното изпълнение в съответствие с постъпленията от туристически данък от туристическите обекти.

 

Основните цели на Годишната програма за развитие на туризма в Община Русе са:

 

Повишаване броя на организираните групови и индивидуални туристи в общината, както и удължаване продължителността на престоя им.

Обединяване на съществуващите атракции и продукти в един цялостен, комплексен туристически продукт. Повишаване привлекателността на общия туристически продукт на Община Русе чрез развитие на туристическите атракции, опазване, подобряване състоянието и експониране на културно-историческото наследство, както и чрез контрол на качеството на туристическите услуги. Тази цел ще бъде постигната единствено на база изграждане и поддържане на добре функциониращо сътрудничество между Община Русе като водеща институция и всички местни фактори, които формират туристическия продукт.

Развитие на публично-частното партньорство с цел създаване и утвърждаване на уникални туристически продукти.

Позиционирането на Община Русе като естествен център на Регион Русе и популяризирането на дестинацията чрез презентирането ѝ по всички възможни комуникационни канали – участия на специализирани туристически изложения, презентиране на туристическите продукти пряко на крайни потребители, изграждане на контактна база данни с туристически дилъри, публикации в специализирани издания, популяризиране чрез интренет канали на възможностите за туризъм в Община Русе и региона.

Дейности в Програма за развитие на туризма за 2017 г. са планирани с представителите на туристическия бранш в Община Русе и са в съответствие с нуждите на бизнеса за развитие и промотиране на Русе и региона като център за културен, винен и кулинарен туризъм. Тази цел следва да бъде постигната с общи усилия между общинска администрация и професионални сдружения като „Клуб на професионалните готвачи“, Съюз на хотелиерите и ресторантьорите – Русе, туристическия бизнес, културните институти, музеите, професионалната гимназия по туризъм и не на последно място Дунавската задруга на художествените занаяти.

 

Дейностите в Програмата за развитие на туризма в община Русе през 2017 година са в съответствие с националното законодателство в сферата на туризма.