Говоренето на БСП за европейските фондове издава добре позната некомпетентност

По данни на Европейската комисия (ЕК) към днешна дата, България е разплатила 7.5% от средствата, с които разполага до 2020 година

Говоренето на БСП за работата на България с европейски средства издава добре позната некомпетентност. Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков по повод изнесена от БСП информация за нива на усвояeмост на страната от европейските структурни фондове.
По данни на Европейската комисия (ЕК) към днешна дата, България е разплатила 7.5% от средствата, с които разполага до 2020 година. За сравнение, средно в Европейския съюз (ЕС) са разплатени 1.7%. За съжаление на БСП, тази информация е публична и всеки може да я види на сайта на ЕК. В допълнение, пак според Комисията, България е договорила 36%, а средното ниво за ЕС е 19.4%.
Информацията, че се планира бъдещо спиране на оперативни програми бе опровергана дори от еврокомисаря по регионално развитие Корина Крецу и то публично. Факт е, че могат да бъдат спрени в бъдеще, но само ако от БСП се заемат с тяхното управление, така както историята показва.
Във връзка с изпълнението на предварителни условия е добре да се знае, че неизпълнените не са нито 12, нито срокът е бил края на миналата година. Остават 11 условия, които са готови на 90%, а срокът за тях е чак през юни 2017.
Нещо повече, такова говорене по принцип би било просто безотговорно. Но днес, то създава тревоги на кметове и администрация, от което губи цяла България.
Последно - парите от ЕС следват резултатите, а не празните приказки. Затова и традиционно БСП не може да ги управлява.