Търсят финансиране за жп линията от гарата до летището

Парите

24-01-2017, 11:32

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Д-р Митев: Има птичи грип в Бургас, не пипайте лебеди!

Проектът за жп връзка не е в рамките на проекта за рехабилитация на железопътната линия Пловдив - Бургас

ДП НКЖИ има намерение да кандидатства за финансиране и реализиране на проекта за изграждане на жп линия между летище Бургас и жп гара Бургас. Това може да се случи със средства по ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" в програмния период 2014-2020. 
Проектът за жп връзка не е в рамките на проекта за рехабилитация на железопътната линия Пловдив - Бургас, фаза 2.
Няколко са идеите движението на влаковете, като една от тях е да има втори коловоз на гара Владимир Павлов, който да е отделен специално за летището. Другите са свързани с въвеждане на разминавания на мотрисите от определени места.
Връзката между гара Вл. Павлов и летището ще наложи пресичания на трафика в града на пет места. Едно от тях е ул. "Одрин", друго е на ул."Димитър Димов". За част от пресичанията ще трябва да се правят и надлези, за може да не се спира движението на другите МПС-та.
Приети са проектните решения като основа за разработване на жп връзката с летище Бургас. Изготвен е и инженерно-геоложки доклад с конкретни препоръки. Той показва, че геоложките условия не са много благоприятни. Тежък е теренът в участъка, който отделя Атанасовско езеро от Черно море. Това е районът на Черноморски солници. Всички нови съоръжения трябва да бъдат с пилотно фундиране, става ясно от доклада.
Идейният проект на трасето е готов. Предстои разработване на технически проект. Едва след това ще започнат процедури по отчуждаване на земя, промяна на част от действащия регулационен план на града и редица други изисквания.
Проектът предвижда еднопътна, неелектрифицирана жп връзка със скорост на движение до 80 км/ч. ЖП линията Бургас - Владимир Павлов – летище Бургас цели бързо и лесно достигане до аеропорта с междинни спирки, като времето за пътуване ще е половин час. 
Прогнозната стойност на проекта възлиза на 55 691 442 лв. и то без ДДС. Общата дължина е от 13 км.