Подкрепят изграждането на „Момчил голф” край Балчик

Добруджанци

24-01-2017, 14:49

Снимка:

dobrichutre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Поредица от мерки ще трябва да спази инвеститорът на “Момчил Голф” край Балчик

Зад инвестицията стоят Граждански организации

Пет становища са внесени в Община Балчик във връзка с обявения доклад за оценка на въздействието на околната среда на инвестиционното предложение за изграждане на ваканционно селище „Момчил голф и голф игрище”, съобщава радио Варна.

Мнение са изразили коалиция „За да останат хора в България”, Фондация „Балкански център за устойчивост и екологичен инженеринг”, Национална гражданска коалиция „Природата за хората и регионите” и Национално гражданско движение „Природата за хората”. Внесена е и гражданска подписка от 35 души в подкрепа на инвестиционното предложение.

Като цяло вносителите подчертават плюсовете на новия икономически актив за региона, който ще отговори на нарастващия интерес към голф – игрищата. Съветите са да се почисти образувалото се сметище от строителни отпадъци и се действа по специален ландшафтен проект, както и да се използват наличните запаси от минерални води. Организацията „Природата за хората и регионите” изразява редица резерви – да бъдат опазени редките видове, приоритетните местообитания и екосистемите в района, още повече че формират основата за развитие на алтернативен екотуризъм. Да бъдат оградени и обозначени редките и защитени растителни видове, пише още в препоръките на сдружението.

От фондация „Балкански център за устойчивост и екологичен инженеринг” подчертават, че подкрепят инвестицията при спазването на всички ограничения, дадени в доклада, особено що се отнася до опазване на дивите птици, затова се предлага регулярен орнитологичен мониторинг.

Голф селището се предвижда да бъде разположено върху близо 1400 декара във вилна зона Момчил, които попадат в зона Б от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Намерението включва строителство на жилищни сгради и обществена част – голф игрище, търговска зона, алея, тенис клуб, винарна, хеликоптерна площадка.

При обявяването му през 2015 г. против инвестицията се обявиха от коалицията „За да остане природа в България”.