За първи път консулство приема студенти на практика

Мисия Пловдив

25-01-2017, 08:00

Снимка:

ЕВУИМ

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Обучението ще се провежда в Почетното консулство на Република Чехия в Пловдив

За първи път студенти ще могат да отидат на практика в дипломатическо представителство. Инициативата е на Европейското висше училище по икономика и мениджмънт (ЕВУИМ), а обучението ще се провежда в Почетното консулство на Република Чехия в Пловдив, като част от проекта „Студентски практики - Фаза 1“.
Идеята е дадем още една възможност на младите хора, които изучават бизнес администрация, мениджмънт, международни икономически отношения и международен маркетинг, да разширят своите познания и умения, заяви Почетният консул на Чехия в Пловдив д-р Иван Соколов, който е и преподавател в ЕВУИМ.  „Практикантите ще се запознаят с тънкостите на дипломатическия и деловия протокол, с начините за осъществяване на международни контакти, с техники за водене на преговори. Това ще ги подготви за кариерата им в големи европейски компании, работещи у нас, или в български фирми, опериращи на външни пазари, за развиване на собствен бизнес с партньори от чужбина. За ментори са привлечени известни специалисти по протокол и комуникации“, добави той.
С новата инициатива ЕВУИМ следва един от своите основни приоритети - да се предлагат интересни и полезни позиции за практически занимания на студентите. В неговата стажантска програма  са включени над  50 работодатели от областта на финансите, търговията и индустрията.
На учебна практика в  Почетното консулство на Република Чехия в Пловдив могат да  дойдат  възпитаници на всички висши училища, увери д-р Иван Соколов. Към инициативата се присъединиха и другите единадесет почетни консули в града, които също ще приемат студенти, съобщи той.
Желаещите трябва да кандидатстват според правилата на проекта „Студентски практики - Фаза 1“, чието изпълнение се ръководи от Министерството на образованието и науката. Той ще обхване над 40 000 души до края на тази година. В рамките на 240 часа студентите ще прилагат на практика наученото в университета и ще усвояват знания и умения в реална работна среда, като  ще получат стипендия от 480 лева. Проектът се финансира по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ и цели завършващите висше образование да бъдат по-добре подготвени за пазара на труда.