Наказаха с пробация мъж от Добрич за укриване на данъци

На стойност от 17 027 лева

Наказание “пробация“ за срок от 6 месеца наложи Добричкият окръжен съд на 51-годишния Я.Я. от Добрич за укриване на данъци. Присъдата беше постановена, след като магистратите одобриха постигнатото между подсъдимия и прокуратурата споразумение, съобщават от ДОС.

51-годишният мъж се признава за виновен в това, че  в периода от 14 февруари до 13 май 2013 година в Добрич в съучастие с още един извършител, в условията на продължавано престъпление,  е  избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери - 17 027 лева. За целта той  използвал документи с невярно съдържание - 8 фактури, потвърдил неистина в подадени декларации, които се изискват по ЗДДС и  приспаднал неследващ се данъчен кредит за фирма от Добрич.

Неплатените данъчни задължения вече са възстановени в пълния им размер заедно с лихвите.

Магистратите наложиха на подсъдимия три пробационни мерки - задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от 6 месеца с явяване пред пробационен служител 2 пъти седмично; задължителни периодични срещи с пробационен служител за същия срок; глоба в размер на 200 лева, както и 100 часа безвъзмезден труд в полза на обществото за срок от една година.

 Постановеното от Окръжен съд - Добрич наказание е окончателно и влиза в сила веднага.