Посланикът на Йордания гостува на областния управител

Мисия Пловдив

25-01-2017, 13:00

Снимка:

Областна Администрация Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Посланикът на Йордания: Пловдив е сърцето на България

Областният управител изрази надежда, че в скоро време и от българска страна ще бъдат предложени по-облекчени условия за пребиваване на йордански граждани у нас

Областният управител Здравко Димитров се срещна и разговаря с Извънредния и пълномощен посланик на Хашемитско Кралство Йордания, Н.Пр. Сакер Малкауи.

Г-н Малкауи, чиято мисия се намира в Букурещ, отговаря за Румъния, България и Молдова, а това е първата му визита в страната.

Г-н Димитров, Н. Пр. посланик Малкауи и придружаващите го лица, обсъдиха няколко важни въпроса от взаимен интерес. Основен акцент в разговора бяха начините за засилване на икономическото партньорство между двете страни. Според посланик Малкауи, една от основните пречки за йорданските инвеститори, е строгият визов режим, който затруднява стокообмена, инвеститорския интерес и възможностите за туризъм на йордански граждани у нас.

Йорданският посланик каза, че страната му се слави като една от най-стабилните в борбата против тероризма, но гражданите й са третирани наравно с жителите на Сирия и Ирак Афганистан, които са сред държавите с доказани ядра на терористични групировки. Той изтъкна, че Йордания е подписала споразумение с Франция и Румъния за партньорство в отбраната и борбата с тероризма, а йорданските разузнавачи са сред първите, които са предупредили за създаването на Ал Кайда и ИД. Негово Превъзходителство изтъкна, че всички други страни от ЕС са с изключително положително отношение към усилията на Йордания в борбата с тероризма и имат облекчени условия за издаване на визи на йордански граждани. Дипломатът каза, че би искал да предложи на българската страна сътрудничество между службите за борба с тероризъм и облекчаване на визовия режим за граждани на Йордания. Той подчерта, че тежката процедура по издаването на български визи, спъва и възможностите за обучение на студенти от Йордания у нас, въпреки подчертания им интерес към българските висши учебни заведения.

Областният управител изрази надежда, че в скоро време и от българска страна ще бъдат предложени по-облекчени условия за пребиваване на йордански граждани у нас, с цел насърчаване на бизнес инвестициите и засилване на туристическия поток между двете страни.

Друг акцент  по време на разговорите бе свързан с подписаното преди години споразумение за приятелски връзки и сътрудничество между община Пловдив и община Петра. Това споразумение има за цел да развива двустранното сътрудничество по отношение промишленост, търговия, туризъм и култура. Посланикът и г-н Димитров обсъдиха няколко бъдещи културни проекта и изтъкнаха, че процесът на побратимяване между двата древни града е от особено значение с оглед на възможностите за  партньорство и съвместни инициативи, свързани с „Пловдив – Европейска столица на културата – 2019“.

В края на срещата Н. Пр. Сакер Малкауи подари на г-н Димитров соли от Мъртво море, с пожеланието делегация от Пловдив да посети в най-скоро време Йордания.