Атанас Ташков: ГЕРБ направи реални реформи в енергетиката

Цифрите сами по себе си говорят за това, че реформите в сектор „Енергетика“ са реални

Резултатите от проведените реформи в сектор „Енергетика“ са видими, а политиката на ПП ГЕРБ е последователна и изцяло съобразена с приетата от Народното събрание Енергийната стратегия на Република България до 2020 г., както и с основните принципи, цели и приоритети на Европейския съюз.

Това заяви депутатът от ПП ГЕРБ от 16-ти Многомандатен избирателен район инж. Атанас Ташков по повод поредните порции лъжи, тиражирани от БСП. В подкрепа на думите си той припомни, че през миналата година международната рейтингова агенция Moody's даде положителна оценка за стабилна перспектива на Българския енергиен холдинг ЕАД, което е доказателство за доверието на международните институции в българския енергиен сектор.

Цифрите сами по себе си говорят за това, че реформите в сектор „Енергетика“ са реални и отразяват финансовото й стабилизиране- към 31.12.2014 г., когато бе поет секторът, общият размер на паричните наличности на дружествата от БЕХ е 404 милиона лева. За сравнение – през миналата година сумата е над един милиард лева.

Освен това правителството на ГЕРБ активно работи устойчиво по отношение на енергийната диверсификация в Югоизточна Европа. През ноември м.г. бе изграден първият интерконектор - този с Румъния. Ускорена бе работата по газовата връзка Гърция-България - основна част от Южния газов коридор. В края на 2015 г. бе взето окончателно инвестиционно решение, като строителството на междусистемната връзка следва да стартира през 2017 г. и да бъде въведена в експлоатация през 2019 г. Подписан бе меморандум със Сърбия за изграждане на газова връзка, а заедно с Европейската комисия бе разработена концепцията за изграждане на газоразпределителен център в България - Хъб "Балкан", изброи още инж. Ташков.

Като други положителни резултати в сектор „Енергетика“ народният представител от ПП ГЕРБ изтъкна предприетите мерки относно ВЕИ-та, които спряха трупането на финансов дефицит в системата, както и политиката по отношение на проекта „Белене“. „След излизане на арбитражното решение през юни миналата година нямахме избор, освен да платим сметката на БСП от 2008 г. за оборудване без договор“, заяви още пловдивският депутат от ПП ГЕРБ. Той допълни, че благодарение на успешните преговори с руската страна на българските данъкоплатци са спестени 90 млн.лв. от дневни лихви. Правителството постигна и споразумение, съгласно което руската страна се отказа от воденето на инвестиционен спор срещу България по същото дело. А анализ на БАН трябва да покаже има ли България нужда от нова ядрена мощност.