Разиграха спасителна операция като тази Хитрино

Мисия Бургас

25-01-2017, 16:32

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Тренировъчна ситуация с “горяща” цистерна край “Долно Езерово”

Тренировката на терен започна след подаден сигнал към спешния телефон 112

"Горяща" цистерна с пропан-бутан беше изгасена днес в района на железопътната гара в бургаския квартал "Долно Езерово". Разиграната ситуация бе част от планова симулация-учение, с която да се проследи времето за реакция, координацията и взаимодействието между всички отговорни институции в Бургас при внезапно възникнала аварийна ситуация.

Тренировката на терен започна след подаден сигнал към спешния телефон 112. Оттам бяха уведомени Пожарната, ОД на МВР, Жандармерия, ЦСМП, Община Бургас, НКЖИ, РЗИ и БЧК.

 

Първи на мястото на инцидента, само за 8 минути, се отзоваваха екипите на Центъра за спешна медицинска помощ, последвани от тези на полицията. Бургаските пожарникари реагираха за около 12 минути. По нормативната база у нас времето за реакция на институциите е до 30 минути от обявяване на аварията.

В "Долно Езерово" беше сформиран и щаб за извънредни ситуации. Жителите на улиците "Лом" и "Алабин" бяха евакуирани незабавно от мястото на инцидента.

Пожарните екипи започнаха охлаждане и обезопасяване на "горящата" цистерна и изтеглиха останалите 2 здрави цистерни на безопасно разстояние. При реална ситуация от дружество "Лукойл Нефтохим" заявиха, че са в готовност също да изпратят пожарни автомобили и екипи, както и 45-тонен кран.

Не е случаен и изборът на място за симулацията, тъй като през ЖП гара Долно Езерово минават цистерни, превозващи опасни вещества, а самата гара се намира в непосредствена близост до първите улици на квартала.

Учението беше организирано от дирекция "Управление при кризи, обещствен ред и сигурност" на Община Бургас.