В бургаските училища обществените съвети действат от края на миналата година

Животът

26-01-2017, 12:15

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Три бургаски комплекса ще имат ново енергоспестяващо осветление

Тя уточни, че обществените съвети се занимават с най-важните теми на всяко учебно заведение

В 98% от училищата в страната вече действат обществени съвети, съобщиха днес от МОН. Още в края на миналата година в бургаските училища и детски градини са създадени и действат обществените съвети. В тях освен представители на учебните заведения, родители и НПО, са включени и лица от общината. "Разпределението е направено така, че всеки от отдел "Образование" отговаря за няколко детски градини и училища. При съвпадение на заседания на съветите или друга невъзможност за участие, можем да гласуваме дистанционно по определените теми, с които се запознаваме предварително", обясни пред BurgasNews зам.-кметът Йорданка Ананиева.
Тя уточни, че обществените съвети се занимават с най-важните теми на всяко учебно заведение. Първото заседание, преминало в повечето бургаски училища, е било на тема прием за следващата учебна година. "Наложиха го промените, свързани с приема след седми и осми клас и възможността за формиране на нови паралелки. дискутираха се изпитите, попълването на паралелките, създаването на нови".
Следващите важни теми, с които ще се занимават съветите са за бюджета и резултатите от Държавните зрелостни изпити. 
"Важна е ролята на тези съвети, тъй като те имат правомощия да правят преценка за работата на директорите. Последните дават отчет за дейността си, който се приема от съветите. Ако този отчет не бъде одобрен, обществените съвети могат да се обърнат към инспектората с искане дори за най-тежко наказание. Този своебразен контрол е мотив за амбициране от страната на ръководствата на учебните заведения в изпълнение на професионалните им задачи и поети обещания", каза още Ананиева.
Участието на членовете в обществения съвет е на доброволни начала и е безвъзмездно. Те не могат да бъдат членове на училищното настоятелство.