София с 1,3 млрд. лв. бюджет за 2017 г.

Обновяване на кварталите, междублоковите пространства и възможности за спорт са сред новите акценти

1,328 млрд. лв. ще харчи София през тази година. В момента Столичният общински съвет обсъжда финансовата рамка на града за 2017 г. Общината планира да инвестира 435 млн. лв. 275 млн. лв. се очаква да получи София от европейските програми.

"Бюджетът не е само разчет на приходи и разходи, а финансова политика, чрез която да постигнем голямата ни цел - превръщането на София в зелен и иновативен град. Към основните ни приоритети, които остават транспорт, екология, образование и сигурност, добавяме нови акценти с инвестиции близо до хората и домовете им. Това са обновяване на междублоковите пространства, за които увеличаваме двойно средствата; ремонт на квартални улици, за което планираме 36 млн. лв.; повече средства за спорт и изграждане на площадки за стрийт фитнес; повишаваме и инвестициите в културата, както и в подкрепа за хората с увреждания. Приоритети продължават да са строителството на третия лъч на метрото, реконструкцията на трамвайни трасета, ремонт на основни улици и булеварди, строителство на детски градини и модернизиране на училищата", каза Фандъкова.

149 млн. лв. са предвидени за модернизация на градския транспорт и транспортната инфраструктура. 54 млн. лв. от тях са за основни ремонти. Планира се покупката на 13 трамвая и 150 автобуса. Ще започнат ремонтите на трамвайните трасета по бул. "Цар Борис III" и ул. "Каменоделска". 243 млн. лв. ще се инвестират в строителството на третия лъч на метрото. 43 млн. лв. са планирани за модернизация на училища и строителството на 4 нови детски градини. 33,8 млн. лв. ще се инвестират в екология, като част от тях са за ремонт на Западен парк и изграждане на парк "Въртопо" в "Младост".

"Тази година планираме да съберем рекордна сума от данъци, но без да увеличаваме данъците за софиянци. За първи път очакваме над 100 млн. лв. от данък сгради и 99 млн. лв. от този при прехвърляне на имущество", подчерта председателят на комисията по финанси към СОС Орлин Алексиев.