Пловдив с бюджет, само трима съветници против

Новините

26-01-2017, 15:39

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Финансовата рамка възлиза на 278 милиона лева

С 32 гласа „за“, три „против“ и 14 „въздържали  се“ общинските съветници приеха бюджета на Пловдив за 2017 година. Гласувалите „против“ са трима съветници от Патриотичния фронт – Лилия Учкунова, Слави Георгиев и Костадин Гаров. Кметът Иван Тотев отбеляза, че гласуването е показало безпрецедентно единодействие на ОбС.
По предложение на БСП бюджетът е завишен с 2 милиона лева  от приходната част от данък придобиване и така Пловдив ще разполага с  278 066 780 лева за 2017 година.
Акцентът е върху ремонтите на големите пътни артерии в града – булевардите „Руски“, „Васил Априлов“, „6-ти септември“ и Коматевско шосе. Заделят се средства за отчуждаване на имоти, заради реализацията на мащабните инфраструктурни проекти: "Модър - Царевец", новата пътна артерия „Северен“ и реконструкцията на Голямоконарско шосе.
2 милиона лева се предвиждат за Голямата базилика, по 1 милион - за реконструкцията на кино Космос и сградата на Дружеството на пловдивските художници. 3 милиона лева се насочват за реализацията на проекта за площад „Централен“, 260 000 лева - за археология, а за довършването на ремонта на Етнографския музей -160 хиляди лева.
Общо 8,5 милиона лева се отпускат от държавата в бюджета за социални дейности на Община Пловдив през тази година, а 2,2 милиона лева са собственото финансиране.
В образование в Пловдив през настоящата година ще бъдат инвестирани 100 милиона и 300 хиляди лева. Общината дофинансира сектора с 12 милиона и 300 хиляди лева.
9,3 милиона лева заделя Община Пловдив за култура през 2017-та година. 4,8 милиона от тях са за реализацията на Европейска столица на културата, за Културния календар на града и за финансиране на младежки дейности по общинската програма “Пловдив за младите”.