Новата партия „Нова Република” е взела логото на НИМ

Животът

27-01-2017, 11:39

Снимка:

pravoslavieto.com

Автор:

Ева Минчева

Всичко от Автора

Още по Темата:

ЦИК праща писма на младежите, които навършват пълнолетие и имат право да гласуват

Директорът (НИМ) Божидар Димитров е бил неприятно изненадан, когато видял по телевизията логото си на тази нова партия

Директорът на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров е бил неприятно изненадан, когато вчера по телевизията при учредяване на новата партия „Нова Република” е видял, че логото на тази нова партия (на която г-н Димитров й пожелава големи успехи) е взела логото на НИМ – изправен лъв с копие н ръцете, от което се вее в три снопа конска опашка. Това съобщиха от пресцентъра на Национален исторически музей. Както е известно тя е знамето на българската държава до покръстването. Единствената разлика е, че трите снопа в логото на „Нова Република” са боядисани в бяло, зелено и червено, което в оригиналното знаме е невъзможно, тъй като конските опашки не могат да се боядисват. Очевидно от „Нова Република” намекват, че знамето им е от коноп.
Божидар Димитров е още по-огорчен, тъй като логото е дарение на НИМ от неговия тъст – народния художник Стефан Кънчев, който е бил водещият автор на запазени марки не само на България, но и в цяла Югоизточна Европа до смъртта му - в началото на 90-те години на ХХ век.
НИМ няма да съди партия „Нова Република”, поради единствена причина. Бащата на Радан Кънев – председателят на новата партия, Милен Кънев е бил треньор на Божидар Димитров и през 1962 г. го е направил републикански шампион по подводен спорт. Благодарение на това Божидар Димитров е станал и майстор на спорта (тогава всички републикански шампиони са ставали майстори на спорта и са имали право на три пържоли дневно, което най-много се е харесало на Божидар Димитров).
Но все пак Божидар Димитров ще помоли ръководството да си смени логото.