„Принцесата и свинарят“ е първата премиера на Държавен куклен театър Русе

Новините

27-01-2017, 13:31

Снимка:

Куклен театър Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Русе е вторият най-четящ град на България за 2016 година

Можем да я видим днес и в неделя

„Принцесата и свинарят“ е приказка от т.н. неавторски цикъл или преразказана по митове и легенди от Андерсен. Режисьор е  Ивайло Марков, по настоящем  директор на Търговищкия куклен театър. В творбите на  Андерсен не са ясно изразени  доброто и злото у героите,  почти всички образи се развиват в повествованието. В тях няма определено лош герой, от където в същност възниква трудността при поставянето. Постановката въвежда  детската аудитория в  проблемите  на обществото, борбата между  духовното и материалното, поднесени с доза хумор. Краят, разбира се, е радостен и има сватба, за разлика от оригинала. Финалните послания  на героите са пълни с обич и доброта, за да пробудят у най-малките зрители същите чувства и възпитават ценности. Спектакълът е забавен и е предназначен за широката във възрастово отношение публика от 8-10 годишните до техните родители.

 

Куклите, с които се разказва действието, са опростени марионетки и са изработени от кукления майстор на Търговишкия театър  Румен Ангелов.

Музикално оформление е дело на композитора Диан Димитров, също от Кукления театър в Търговище.

Приказка на Андерсен на сцената на Държавен куклен театър Русе не е поставяна от 2010 година

Премиерата на спектакъла „Принцесата и свинарят“ ще се състои на 27 януари 2017 година от 18 часа на сцената на Държавен куклен театър Русе.