Съдът остави в ареста турски гражданин за използване на фалшиви документи за самоличност

В колата пътували още пет лица, от които две деца, ненавършили 14 г.

По искане на Районна прокуратура-Свиленград съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Салих Й., на 60 г., турски гражданин с разрешение за пребиваване в Република България, привлечен като обвиняем по бързо производство за ползване на неистински документи за самоличност и за преминаване през границата на страната без разрешение на органите на властта в условията на повторност. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура-Пловдив.
На 26 януари, около 8 часа, на ГКПП-Капитан Андреево е влязъл лек автомобил, марка „Мерцедес“, с пловдивска регистрация. Той е бил управляван от Салих Й. В колата пътували още пет лица, от които две деца, ненавършили 14 г. Водачът и пътниците представили гръцки лични карти и паспорти. Извършената експертна справка е показала, че всички документи били неистински. Установено е било още, че Салих Й. е бил осъждан през лятото на 2016 г. за опит за незаконно преминаване през ГКПП-Капитан Андреево, в посока Турция, с неистински документи за самоличност. За това деяние Районен съд-Свиленград му е наложил наказание лишаване от свобода за срок от десет месеца условно с изпитателен срок от три години. 
Районна прокуратура-Свиленград е повдигнала обвинения по бързо производство и срещу тримата пълнолетни граждани, пътували в лекия автомобил, марка „Мерцедес“, за незаконно преминаване на границата и ползване на неистински официални документи. Установено е, че те са семейство от Ирак и намеренията им били да се установят да живеят в България. Настанени са в Центъра за временно настаняване в гр. Любимец. В автомобила били намерени и златни накити, за което е съставен акт за митническо нарушение.