Оставиха в ареста, обвиненият в две телефонни измами

Наложена мярка от Районен съд - Генерал Тошево

Районен съд - Генерал Тошево наложи мярка за неотклонение “задържане под стража” на 43-годишния Николай А. от град Ветово, привлечен като обвиняем за две телефонни измами.

Според обвинението на 24 януари 2017 година в Генерал Тошево, в  условията на опасен рецидив и продължавано престъпление мъжът се представил за служител на криминална полиция и измамил 68-годишна жена, от която  получил 12462 лева, 100 евро, 50 английски лири, около 19 грама златни накити. Обвиняемият успял да заблуди и 70-годишен мъж от Генерал Тошево, от когото взел 300 лева, съобщават от пресцентъра на ДОС.

 Районният съд  прецени, че въз основа на събраните  до момента доказателства може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъплението, за което му е повдигнато обвинение. Мъжът е многократно осъждан на лишаване от свобода по аналогични обвинения, движи се среди, които се занимават с телефонни измами, не полага общественополезен труд и е склонен към извършване на подобни престъпления.

Съдът приема, че в случая очевидно става въпрос за лице с особена престъпна изобретателност и постоянна нагласа за извършване на измамливи престъпни деяния и ако до завършването на досъдебното производство той не бъде ограничен в придвижването си, би могъл да извърши и други престъпления или да се укрие от наказателното преследване. Районният съд посочва още, че срещу обвиняемия е повдигнато обвинение за измамата в особено големи размери, представляваща особено тежък случай и опасен рецидив – престъпление, което се наказва с лишаване от свобода от 3 до 10 години.

Наложената мярка за неотклонение може да бъде обжалвана пред Окръжен съд – Добрич в тридневен срок.