Отбелязваме 139 години от особождението на Добруджа в Руско-турската война 1877 – 1878

Добруджанци

27-01-2017, 18:35

Снимка:

Община Ген. Тошево

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Добрич отдаде почит на героите (видео)

Отворени са участъци от пътя за Ген. Тошево и Балчик

По този повод бе организирано поклонение и поднасяне на цветя пред паметниците на Император Александър II и генерала от пехотата Стефан Тошев

Днес, 27 януари, се навършват 139 години от освобождението на Добруджа от Османско иго. По този повод Община Генерал Тошево организира поклонение и поднасяне на цветя пред паметниците на Император Александър II и генерала от пехотата Стефан Тошев.
Военните действия в Добруджа, в рамките на Руско-турската освободителна война (1877 – 1878), започват на 22 юни 1877 година с десант на долнодунавски руски отряд на ген. лейт. Аполон Ернестович Цимерман при Буджакския полуостров срещу градовете Галац и Браила. На 17 януари 1878 г. – при тежки зимни условия, снежни бури и виелица, частите на ген. лейт. Цимерман, разпределени в три колони, се насочват към Хаджи-оглу Пазарджик. Отоманската отбрана на града и околностите е много силна. Въпреки това, на 27 януари 16-и Донски казашки полк с развети знамена първи влиза в Хаджи-оглу Пазарджик /дн. Добрич/. С това по-голямата част от Добруджа е освободена, включително Генерал Тошево. През следващите дни са освободени Балчик – 31 януари, и Каварна – 8 февруари.