С 394 000 евро почистват канала на езерото „Вая“

Мисия Бургас

28-01-2017, 10:29

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бургаският футбол в подкрепа на Ради

Резултатите, които се очакват, са опазване на околната среда и устойчиво използване на природни ресурси

Каналът, който свързва езерото „Вая“ и Черно море ще бъде почистен и възстановен.  Дейностите ще се извършват по европейски проект, спечелен от Областна администрация Бургас.  През изминалите две години вследствие на обилните валежи,  каналът нееднократно наводняваше района. Тогава областният управител Вълчо Чолаков разпореди незабавно почистване, но поради липсата на средства предприетите мерки не дадоха необходимия траен резултат.  
С цел да се предотврати реалната опасност от бъдещи бедствени ситуации, почистването на канала стана част от неотложните мерки, които Чолаков заложи в мандата си. Проектът, по негова идея, разработен от експертите в администрацията и със съдействието на община Бургас, е вече спечелен. 
Резултатите, които се очакват, са опазване на околната среда и устойчиво  използване на природни ресурси не само в регионален аспект. Предвидените дейности ще доведат пряко до подобряване на екологичните условия в територии с международно значение (езерата Вая и Гала), с мерки включващи почистване и укрепване.