Ново първично огнище на птичи грип, този път в Поморие

Животът

28-01-2017, 10:33

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Д-р Митев: Има птичи грип в Бургас, не пипайте лебеди!

Не пипайте мъртви птици, съветват от Агенцията по храните

Открито е ново първично огнище на птичи грип на умрял лебед в Поморие, каза д-р Георги Митев, директор на ОД „Безопасност на храните“ – Бургас.
“Изпращаме за изследване всяка една намерена птица в окръга. Имаме данни за много, макар че за епизоотичното значение от гледна точка на обявяване на огнища за нас нямат особено значение. Защото ние сме обявили вече първото огнище в село Проход, община Средец, второто на Алепу – границата между Созопол и Община Приморско, третото беше на открит лебед в Черноморец на къмпинг Градина, четвъртото на лебеда в Бургас и сега има ново първично огнище на птичи грип на лебед в община Поморие”, посочи д-р Митев, цитиран от „Фокус“.
По думите му декември месец също са имали открит мъртъв лебед в Община Поморие, но тогава лабораторните изследвания са показали отрицателен резултат към вируса, както и сега също има такъв случай.
“Когато открихме в понеделник, 23 януари, лебеда с открито ново първично огнище, открихме също друг лебед в Равда, неговите резултати за птичи грип бяха отрицателни”, подчерта д-р Георги Митев.
Директорът на ОД „Безопасност на храните“ – Бургас отбеляза, че не всички птици, предвид студеното време и замръзване на влажните зони около Бургас, са заразени с птичи грип. “Но все пак имаме достатъчно количество данни, с които да предполагаме, че птичият грип се развива много бързо при дивите птици и е доста вирулентен към тях”, подчерта още д-р Георги Митев.